Groen & duurzaamheid

NASA: Enorme asteroïde passeert aarde rakelings

WASHINGTON – Een brok ruimtesteen van 45,7 meter doorsnede passeert de aarde vrijdag op 28.000 kilometer afstand. Het zal de aarde niet raken, maar mobiele telefoontjes kunnen wel stilvallen.

Wetenschapsredactie
14 February 2013 09:05Gewijzigd op 15 November 2020 01:56
Beeld EPA
Beeld EPA

Dat verwachten astronomen van de Amerikaanse ruimtevaart­organisatie NASA.

De 130.000 ton zware asteroïde zal de aarde bij de evenaar zo dicht naderen dat de NASA spreekt van een recordnadering voor een brok steen van dergelijke afmetingen. Asteroïde 2012 DA14 zal volgens de berekeningen de aarde niet raken.

„De baan van de asteroïde is al zozeer bekend, dat ik met een gerust hart durf zeggen dat deze de aarde niet dichter zal naderen dan ongeveer 28.000 kilometer. Een inslag op de aarde kunnen we dus uitsluiten”, aldus Donald Yeomans, afdelingshoofd van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Californië, vorige week op een persconferentie.

De wetenschappers van de NASA denken dat een vergelijkbare asteroïde in 1908 ontplofte boven Toengoeska in Siberië. De explosie had destijds een kracht van duizendmaal de atoombom op Hiroshima en blies 2150 vierkante kilometer naaldwoud om alsof de bomen luciferhoutjes waren.

„Om een indruk van de explosiekracht te geven: wanneer 2012 DA14 boven Londen zou ontploffen, zou deze de hele stad verwoesten”, aldus Dan Brown, astronoom aan de Nottingham Trent University, vorige week in dagblad The Telegraph.

Hoewel de asteroïde de aarde niet zal raken, kan hij wel de baan van een aantal communicatiesatellieten kruisen met een snelheid van bijna 30.000 kilometer per uur.

Het gaat om zogeheten geostationaire satellieten die ‘hangen’ boven de aarde op een hoogte van ruim 35.000 kilometer. Ze zijn onmisbaar voor het internationale telefoonverkeer en voor het maken van weersverwachtingen. „Het zou hoogst ongelukkig zijn wanneer zo’n satelliet zou worden geraakt”, aldus Brown.

De dichtste nadering van 2012 DA14 zal vrijdagavond zijn rond 20.26 uur Nederlandse tijd. De asteroïde is dan zichtbaar met een gewone verrekijker als een snel bewegende, lichtgevende stip aan de noordoostelijke horizon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer