ING snijdt dieper in bankbedrijf Nederland
AMSTERDAM (ANP) – ING zet dieper het mes in het Nederlandse bankbedrijf. Er komen nog eens 1400 banen te vervallen, bovenop de 2700 die in november 2011 al waren aangekondigd. Volgens topman Jan Hommen is de ingreep noodzakelijk gezien de veranderende wensen van klanten. De vakbonden spraken van „een hard gelag” en „de zoveelste mokerslag” voor het personeel.
Klanten willen volgens Hommen dat de dienstverlening van ING eenvoudiger en goedkoper wordt en daarom moet de organisatie worden aangepast. Er zijn minder IT-specialisten nodig omdat bestaande systemen in elkaar worden geschoven. Ook voor ander ondersteunend personeel is minder ruimte. Hommen kon gedwongen ontslagen niet uitsluiten.
Ook in België wordt gesneden. Daar verdwijnen door natuurlijk verloop 1000 banen. Vorig jaar november werd al duidelijk dat 1350 arbeidsplaatsen komen te vervallen bij de Nederlandse verzekeringstak van ING en 1000 bij de internationale zakenbank. Alle reorganisaties in de laatste 15 maanden bij elkaar opgeteld, staat de teller op bijna 7500 banen. ING heeft in totaal circa 85.000 mensen in dienst.
De totale kostenbesparingen die ING voor ogen heeft, lopen door de woensdag aangekondigde maatregelen op tot ruim 1,1 miljard euro in 2016. Dat is volgens de top van het bedrijf nodig om in het snel veranderende bankenlandschap, waarin banken aan steeds strengere eisen moeten voldoen, winstgevend te kunnen blijven opereren.
Met de resultaten van ING over 2012 heeft de nieuwe ingreep niet direct te maken. De bank en verzekeraar boekte vorig jaar wel minder winst dan in 2011, maar de daling van het onderliggende nettoresultaat met ruim 5 procent tot 2,6 miljard euro viel gezien de slechte economische omstandigheden nog mee, aldus de topman.
Hommen noemde 2012 „een overgangsjaar” waarin het bedrijf vooral bezig was zijn bank- en zijn verzekeringstak voor te bereiden op een zelfstandig bestaan. ING verkocht onderdelen ter waarde van in totaal ruim 10 miljard euro. De verzekeringsonderdelen in Korea en Japan staan nog in de etalage. De verzekeringstak in de Verenigde Staten wordt dit jaar naar de beurs gebracht, die in Europa waarschijnlijk in een later stadium.
De opsplitsing van ING is verplicht gesteld door de Europese Commissie omdat het financiële concern in 2008 staatssteun heeft ontvangen. Uiterlijk in 2018 moet de operatie zijn voltooid.