Kans op extra bezuinigingen in 2013 niet groot
DEN HAAG (ANP) – De kans is niet groot dat het kabinet in maart zal besluiten om dit jaar nog eens extra te bezuinigen, ook al komt het begrotingstekort zeer waarschijnlijk boven de EU-limiet van 3 procent uit. Volgens ingewijden is het erg moeilijk om dit jaar nog fors te besparen op de overheidsuitgaven zonder heel drastische en impopulaire maatregelen te nemen. En op nieuwe lastenverzwaringen zit zeker de VVD niet meer te wachten. Bovendien zouden die zeer negatief uitpakken voor de economie.
Het kabinet moet volgens de afspraken met Brussel dit jaar op een financieringstekort van maximaal 3 procent uitkomen. In het regeerakkoord werd nog uitgegaan van 2,7 procent, maar sindsdien gaat het Centraal Planbureau (CPB) al uit van 3,3 procent en voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) 3,5 procent.
Inmiddels is duidelijk dat het niet gaat lukken om het tekort onder de 3 procent te brengen. Er is weliswaar een meevaller van 3,8 miljard euro uit een telecomveiling, maar die wordt vrijwel tenietgedaan doordat het kabinet SNS Reaal moest nationaliseren voor een bedrag van 3,7 miljard. Door de tegenvallende economie en de oplopende werkloosheid zijn er waarschijnlijk ook tegenvallers te verwachten in de sociale zekerheid en de belastinginkomsten. Ook de zorguitgaven komen vermoedelijk boven het begrote bedrag uit.
Daar komt nog eens bij dat het woonakkoord dat woensdag is gesloten met D66, ChristenUnie en SGP, flink wat geld kost: 268 miljoen in 2013 om precies te zijn. Ook daarvoor bestaat geen dekking.
„Het zou me niet verbazen als het tekort voor dit jaar hoger wordt dan 3,5 procent”, zegt een betrokkene. Hij acht het onwaarschijnlijk dat het kabinet toch gaat proberen het alsnog onder de 3 procent te krijgen. Weliswaar verplichten afspraken met Brussel het kabinet hiertoe, maar de bron denkt dat de Europese Commissie voor 2013 wel een oogje wil dichtknijpen, op voorwaarde dat in 2014 orde op zaken wordt gesteld. Volgens de EU-regels mogen lidstaten ontzien worden bij uitzonderlijke economische omstandigheden. Mogelijk dat de nationalisering van SNS Reaal daaronder valt. Ook kijkt Brussel naar de economische ontwikkeling in de gehele eurozone.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wees recentelijk ook nog op de mogelijkheid om af te kunnen wijken van de EU-begrotingsregels. De norm is 3 procent, zei hij, „tenzij er zeer bijzondere acute economische omstandigheden of tegenslagen zijn”. De minister wees er later ook nog op dat het beeld rond het tekort „nog volop in beweging is”.
Het kabinet zal formeel besluiten nemen over eventuele bezuinigingen zodra de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau bekend zijn. Die verschijnen 28 februari.