Statige boerderij in Bruchem wordt inloophuis voor mensen in nood
BRUCHEM – „We willen getuigen van Jezus Christus. Hem zichtbaar maken in deze wereld met woorden, maar vooral met onze daden.” Henk en Erna van den Brink beginnen in mei in hun boerderij aan de rand van Bruchem een inloophuis. Daarnaast wordt er straks in de statige boerderij een Bijbelcursus gegeven.
Een paar jaar geleden zag het er niet naar uit dat de hoeve aan de Vreedstraat in het Gelderse dorp nog lang in het bezit van de familie zou blijven. „We vonden het een voorrecht om in deze prachtige omgeving te wonen, in een oude boerderij waarvan de fundamenten uit de 16e eeuw stammen. Al vanaf 1939 was zij in bezit van onze ouders. Alleen was het een gigantische klus om alles goed bij te houden.”
Regelmatig bekroop het echtpaar Van den Brink de angst of het het onderhoud van de boerderij financieel wel kon blijven opbrengen. „Op diverse plaatsen stroomde na een flinke regenbui het water door het rieten dak naar binnen. We hebben wat keertjes tegen elkaar gezegd: Hopelijk gaat het niet te hard tekeer vandaag.” De boerderij bestaat uit een dubbel woonhuis en was eigenlijk te groot voor de Van den Brinks.
Ze stonden op het punt het monumentale pand te verkopen, toen Erna van den Brink tijdens een vakantie ervoer dat dit Gods bedoeling niet was en dat Hij met hen een andere weg wilde gaan.
Omzien naar de ander
Het leidde uiteindelijk tot de renovatie en verbouwing van de boerderij en het plan om er mensen op te gaan vangen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. „Zo zit ons leven trouwens toch in elkaar. Omzien naar de ander vinden we belangrijker dan carrière maken.”
Het echtpaar had al ervaring met het opvangen van mensen die even op verhaal moesten komen. „Er is zo veel nood in deze wereld. Ja, ook hier in Bruchem. Net zo goed als in de grote steden. Al lopen de mensen er niet mee te koop. Er is hier ook eenzaamheid en verdriet. Denk eens aan mensen die gescheiden zijn, of werkloos. Dat is aan de orde van de dag. Ook in de Bommelerwaard. Die zorgen en problemen gaan de kerkdeuren niet voorbij.”
Vandaar dat moeder Erna en dochter Joanne –die in het naburige Zaltbommel woont– op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen de deuren van de hofstee openzetten voor iedereen die daar maar behoefte aan heeft. „We praten wat, doen een spelletje of gaan met karweitjes aan de slag. Even de eenzaamheid doorbreken. Op vrijdag kunnen onze gasten blijven eten. Hoeveel we er verwachten? Geen idee. Dat zien we wel.
Hoeveel het allemaal gaat kosten, weet het echtpaar nog niet. „We leven van het gegevene en draaien elk dubbeltje om. Anderzijds: als God een werk begint, mogen we erop vertrouwen dat Hij het ook zegent.”
Henk van den Brink: „Hij heeft ons vertrouwen nog nooit beschaamd. Dat lijkt makkelijk gezegd, maar het is de realiteit. Ik ben 54, werk in de bouw. Eind september hoorde ik dat ik mijn werk kwijt raakte door de crisis. Per 1 januari kon ik bij een nieuwe baas beginnen. Daar zie ik de hand van de Heere in.”
Bijbelcursus
Behalve als inloophuis gaat de boerderij dienen als onderdak voor de stichting Revive. Het doel van die stichting is het Woord van God naar de huizen en harten van mensen te brengen en een omgeving te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Binnenkort gaat de Bijbelcursus Veritas van start, waarvoor zich al twintig personen hebben opgegeven.
Daarnaast worden er maandelijks lezingen gehouden. „Sprekers laten op deze avonden het Bijbelse reformatorische Woord horen. Wonderlijk om te zien: hersteld hervormden en mensen uit de PKN zitten schouder aan schouder met mensen uit de Gereformeerde Gemeenten en uit evangelische gemeenten. Samen luisteren ze naar een heldere, Bijbelse boodschap. Daar is honger naar.”
De Van den Brinks zijn meelevend lid van de hervormde gemeente in Bruchem. „Het is een verademing om zo over de kerkmuren heen te kijken en elkaar als christenen te ontmoeten. En dat in onze boerderij. Ontroerend.”