Koninklijk Huis

1982-1984: Koningin voor het eerst onder vuur (fotoserie)

Koningin Beatrix zag het allemaal passeren: hoogwater, kabinetscrises, vliegtuigrampen, geboortes, staatsbezoeken, sterfgevallen, ontwikkelingen in kerkelijk Nederland. Te veel om op te noemen. Maar genoeg om in beeld te brengen. De komende weken elke zaterdag een terugblik in foto’s op een paar jaar uit de regeerperiode van koningin Beatrix. Vandaag deel 2.

12 February 2013 10:05Gewijzigd op 15 November 2020 01:54
Ontspannen neemt de koninklijke familie in 1982 deel aan een fotosessie in de tuinen van Paleis Huis ten Bosch.  Foto ANP
Ontspannen neemt de koninklijke familie in 1982 deel aan een fotosessie in de tuinen van Paleis Huis ten Bosch. Foto ANP

De eerste keer onder vuur

Alle begin is moeilijk. Ook voor een gedegen voorbereide vorstin. Dat ervaart koningin Beatrix. In het eerste deel van haar regeerperiode zijn de gevolgen van de roerige jaren zeventig merkbaar. De Nederlanders zijn voorzichtig ent­housiast over de vorstin.

Vanaf het begin werkt koningin Beatrix aan een degelijk, maar modern koningschap. En CDA-premier Lubbers –aangetreden in 1982– geeft haar een stevige basis. De twee zijn generatiegenoten en kunnen goed met elkaar overweg.

Crises blijven de vorstin niet bespaard. In 1983 krijgt de koningin voor het eerst met tumult te maken. De activistische Amerikaanse predikant Jesse Jackson bezoekt haar. Na hun gesprek beweert Jackson dat de vorstin voor uitstel van het plaatsingsbesluit voor middellangeafstandsraketten in West-Europa is. Politiek Den Haag valt over die uitlatingen heen. Na een pittig debat keert de rust echter weer.

Ook privé zijn er zorgen. Prins Claus heeft last van ernstige depressies. Hij lijkt zijn plek nog niet te hebben gevonden. De prins moet afspraken afzeggen en op 4 mei 1983 staat niet hij, maar prins Willem-Alexander naast zijn moeder op de Dam.

Een jaar later gaat het beter met Claus. Hij legt zich toe op ontwikkelingssamenwerking. Dat terrein interesseert hem. Hij vindt zo een nuttige taak.

Ook met haar oudste zoon moet de koningin een weg zoeken. De puber lijkt het niet altijd gemakkelijk te hebben. De koningin en haar man sturen hem daarom naar een kostschool in Wales.

Belangrijke momenten voor de koningin vormen ook het slaan van de eerste Beatrixmunten en natuurlijk haar eerste toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg. Koningin Beatrix houdt van Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer