Wirwar aan feiten in zaak „Yellowstone”
AMSTERDAM (ANP) – Een aanslag met een handgranaat, een poging tot liquidatie, brandstichting, oplichting, verzekeringsfraude, afpersing en wapenbezit - het is een greep uit de lange lijst beschuldigingen die het Openbaar Ministerie op de aanklacht heeft gezet tegen crimineel Rob Z. en 11 medeverdachten. Het megaproces tegen de 54-jarige Z. is maandag voor de rechtbank in Amsterdam begonnen.
Onder de medeverdachten bevinden zich Emile Ratelband, Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg en advocaat Edwin T. Justitie maakt gebruik van een kroongetuige om het bewijs in het onderzoek - codenaam Yellowstone - rond te krijgen. De rechtbank begon de eerste dag met een algemeen deel, bedoeld voor alle verdachten. Maar onder anderen Ratelband bleef uit het gerechtsgebouw weg. Ratelband wordt verdacht van betrokkenheid bij een poging tot brandstichting in een pand in Huissen.
Rob Z. is de spin in het web van de wirwar aan feiten. Justitie ziet hem als de „vermoedelijke bedenker’ van uiteenlopende misdrijven. R. ziet zichzelf als ,gangster” en heeft naar eigen zeggen een strafblad „zo dik als het telefoonboek”. Zijn vrouw werd ook in het onderzoek Yellowstone aangehouden. Zij pleegde zelfmoord in het huis van bewaring in Breda.
De rechtbank maakte een begin met de behandeling van een van de zwaarste feiten: de poging tot liquidatie van een Iraanse man, Mahmood C. Kroongetuige Richard T. zou op 21 juli 2010 naar het huis van C. in Gouda zijn gegaan, in opdracht van Rob Z., om daar de liquidatie uit te voeren. Het vuurwapen van T. weigerde dienst, waarna hij wegvluchtte, zo heeft hij verklaard.
Rob Z. zegt dat het plan voor de moord afkomstig is van advocaat Edwin T. Hij zou daarbij hebben samengespannen met ondernemer Sander S. Z. en een criminele handlanger zouden zijn ingehuurd voor de uitvoering, maar volgens Z. zouden zij daar nooit serieus in zijn geweest.
De details van de deal tussen het OM en kroongetuige T. zullen later in het proces ter sprake komen. T. zal ook nog ter zitting worden gehoord. Het proces gaat weken duren; de rechtbank hoopt uitspraak te doen op 26 april.