Kerk & religie

Van Ratzinger tot Benedictus

VATICAANSTAD (ANP) – Joseph Ratzinger wordt op 16 april 1927 geboren in Marktl am Inn in het zuiden van Duitsland en groeit op in Traunstein, bij de grens met Oostenrijk. In de Tweede Wereldoorlog wordt hij gedwongen lid van de Hitler-Jugend. Zijn familie heeft echter een hekel aan de nazi’s, zeker nadat een neefje van Ratzinger met het syndroom van Down is vermoord. Ratzingers vader is politieagent, maar weigert het lidmaatschap van de NSDAP van Adolf Hitler. Na de oorlog zit Ratzinger enkele maanden vast in een Amerikaans krijgsgevangenkamp.

11 February 2013 15:31Gewijzigd op 15 November 2020 01:53
De paus tijdens de persconferentie van maandag waarin hij zijn aftreden bekendmaakte. Foto EPA
De paus tijdens de persconferentie van maandag waarin hij zijn aftreden bekendmaakte. Foto EPA

Op 18-jarige leeftijd begint hij aan zijn studie theologie. Eind jaren 50 ontwikkelt hij zich tot een van de belangrijkste denkers van de moderne Rooms-Katholieke Kerk. In 1959 wordt hij hoogleraar fundamentele theologie aan de Universiteit van Bonn. In 1963 verhuist hij naar de Universiteit van Münster. In 1968 publiceert hij het gezaghebbende boek Introduction to Christianity. Hij geldt in die tijd als progressief, maar slaat een conservatieve koers in als gevolg van de studentenopstanden van eind jaren 60.

Ratzinger heeft maar enkele jaren pastorale ervaring als bisschop. Van 1977 tot 1982 is hij aartsbisschop van München en Freising. Daarna gaat hij naar het Vaticaan, omdat paus Johannes Paulus II hem heeft benoemd tot president van de Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het geloof.

Onder zijn bewind komt in controversiële kwesties als vrouwelijke priesters en geboortebeperking geen enkele beweging. Hij waakt streng over de zuiverheid van de kerkleer en legt diverse vernieuwingsgezinde theologen het zwijgen op. Ook komt hij met afwijzende standpunten over een groot aantal onderwerpen, van hardrock tot gentechnologie. Dat komt hem op kritiek te staan. „Hij neemt de macht al te ernstig alsof er geen Heilige Geest is”, zegt de Braziliaanse bevrijdingstheoloog Leonardo Boff in 1992.

In 1977 wordt Ratzinger door paus Paulus VI tot kardinaal benoemd. Zijn prominente positie levert Ratzinger in 2002 de functie van deken van het college van kardinalen op. In die hoedanigheid speelt hij een belangrijke rol na het overlijden van Johannes Paulus II. In april 2005 wordt Ratzinger op de tweede dag van het conclaaf van kardinalen gekozen tot paus. Het was een van de kortste pausverkiezingen uit de recente geschiedenis. Ratzinger neemt de naam Benedictus XVI aan en is de eerste Duitse paus sinds Victor II (1055-1057).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer