„Nederlandse emigrant op zoek naar rust en ruimte”
HOUTEN – Rust en ruimte, een natuurlijke omgeving om de kinderen te laten opgroeien. Dat zijn volgens directeur Tom Bey van de EmigratieBeurs nog altijd de belangrijkste redenen voor Nederlanders om hun heil te zoeken in het buitenland.
Maar ook de oplopende werkloosheid en de algehele onvrede met de gang van zaken in Nederland zijn drijfveren om het land te verlaten, zegt Bey.
Hij hield afgelopen weekend de zeventiende editie van de jaarlijkse EmigratieBeurs. Op de beurs kunnen mensen die van plan zijn Nederland in te ruilen voor een nieuw bestaan in den vreemde zich laten informeren over de mogelijkheden.
Bijna 11.500 mensen hebben dit jaar de beurs bezocht, liet de organisatie zondag weten. Het bezoekersaantal lag zo’n 15 procent hoger dan vorig jaar. Directeur Bey had die groei eigenlijk wel verwacht. „Emigratie vanuit Nederland zit al drie jaar in de lift.” Vorig jaar telde het Centraal Bureau voor de Statistiek 143.000 emigranten die het land verlieten.
Volgens Bey zijn de bezoekers van de beurs „uiterst gemotiveerd: 65 procent van de bezoekers vertrekt binnen één tot twee jaar naar het buitenland, de resterende 35 procent binnen drie tot vier jaar”, aldus Bey. Veel interesse was er dit keer voor het Caraïbisch gebied, Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland en, zoals altijd, Duitsland en Frankrijk.
Het verbaasde Bey hoe concreet de beurs dit jaar was. „Er stonden echt veel bedrijven die concrete banen aanboden en veel bezoekers liepen rond met hun cv.” De buitenlandse organisaties waren veelal op zoek naar Nederlandse ingenieurs, medisch personeel en ict’ers.
Het waren vooral dertigers met of zonder kinderen die hun licht kwamen opsteken, vertelt Bey. Zo’n 60 procent van de bezoekers heeft een hogere opleiding. Dit jaar waren het vooral ingenieurs, it’ers en medisch personeel die zich inschreven als bezoeker.
Voor hen zijn er veel kansen in het buitenland. „Vooral de Scandinavische landen zijn sterk in opkomst. Noorwegen, Zweden en Finland zitten te springen om ingenieurs en medisch personeel, maar ook om boeren en bakkers die in dunbevolkte gebieden aan de slag willen.”
De beursbezoekers konden zaterdag en zondag terecht bij tientallen stands van landen, bedrijven en instellingen. De Zweeds-Zwitserse technologiereus ABB was bijvoorbeeld vertegenwoordigd, maar ook ziekenhuizen en lokale overheden uit Zwitserland, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Canada en Ierland stonden op de beurs.