Opinie

Commentaar: Geen staatswiet

De gemeenten Leeuwarden, Rotterdam, Tilburg en Utrecht willen een experiment starten met wietteelt onder gemeentelijk toezicht. Daardoor zouden criminele kwekers de loef afgestoken worden.

11 February 2013 11:35Gewijzigd op 15 November 2020 01:52

Door van overheidswege het ‘spul’ te verstrekken zou de handel voor boeven niet langer lucratief zijn en dus 
de criminaliteit worden teruggedrongen, is de achterliggende gedachtegang.

Het PvdA-Kamerlid Hilkens heeft minister Opstelten verzocht de mogelijkheden voor een dergelijk experiment op een rijtje te zetten. Daarbij wil hij zelfs onderzocht hebben hoe bij legale teelt de accijns op wiet geheven kan worden.

Dat op zichzelf is al naïef, want het moeten betalen van belasting op ‘genotsmiddelen’ is voor criminelen is al voldoende reden om hun duistere praktijken voort te zetten. Dus als je al een dergelijk experiment wilt starten om het geboefte aan banden te leggen, dan weet je bij voorbaat dat je hun op die manier een reden geeft om gewoon door te gaan.

In lijn met dit voorstel van Hilkens bepleitte PvdA-leider Samsom kortgeleden de komst van legale wietwinkels. Het zal duidelijk zijn dat dit alleen kan wanneer de aanvoer van wiet ook gelegaliseerd is. Immers, wanneer de verkoop wel is toegestaan, maar de kweek niet, kom je als overheid in een spagaat terecht. Feitelijk stimuleer je dan criminele activiteiten.

Voor de suggesties van de PvdA’er Hilkens en zijn fractievoorzitter Samsom bestaat binnen het parlement weinig steun. Behalve de sociaaldemocraten heeft alleen D66 er oren naar. Deze partij wil daarom een debat over de PvdA-ideeën. D66 pleit al langer voor gereguleerde wietteelt.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft inmiddels laten weten bereid te zijn de mogelijkheden van legale wietteelt op een rijtje te zetten en ook te kijken naar ervaringen met experimenten in het buitenland.

Dat betekent echter niet dat de bewindsman wel iets voelt voor de ideeën binnen de PvdA. Het kan niet, het mag niet en het gaat ook niet gebeuren, zo stelde hij in een reactie op de proefballonnetjes.

De minister heeft met die stellingname groot gelijk. Allereerst is Nederland gebonden aan verschillende internationale verdragen. Daar staat de handtekening van de Nederlandse regering onder en die verplicht tot optreden tegen drugshandel. Het vrijgeven van de wiethandel past daar niet in.

Maar ook zonder die verplichting doet de Nederlandse regering er goed aan niet in te gaan op de voorstellen van de PvdA-politici. Het gebruik van en de handel in wiet bedreigt de volksgezondheid en stimuleert de criminaliteit. Het is de taak van de landelijke overheid en van lokale overheden daartegen op te treden. Ook de laatste groep heeft verplichtingen. Gemeenten kunnen niet hun eigen weg gaan en daarmee afwijken van de lijn die in Den Haag wordt uitgestippeld.

Het is eigenlijk bizar dat iets wat al jaren bestreden wordt volgens sommigen maar moet worden vrijgegeven omdat de overheid de criminelen niet de baas kan. Want daar komt het feitelijk op neer. Terecht dat Opstelten aan dat spelletje niet wil meedoen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer