Evangelie
HC, zondag 6
Het woord Evangelie betekent in het Grieks: een blijde boodschap, een offer en een beloning of gift. Nu betekent het woord hier: de leer of blijde boodschap van Christus’ komst in het vlees (Lukas 2:10): „Want ziet, ik verkondig u grote blijdschap, die al den volke wezen zal.”
De woorden ”Epangelia” en ”Evangelium” verschillen van elkaar. Het eerste woord is de belofte dat de Messias komen zou, terwijl het Evangelie de boodschap van Zijn komst is. Toch wordt dit verschil in betekenis niet altijd gemaakt. Het Evangelie (vraag en antwoord 18, 19 en 20 van de Heidelbergse Catechismus) is een leer van God die door de Zoon, als Middelaar, al dadelijk na de zondeval van het menselijke geslacht, geopenbaard werd; belovende daarbij aan allen die geloven en zich van harte bekeren, vergeving van zonden, verlossing van dood, vervloeking en toorn van God, alsook gerechtigheid en eeuwig leven. En dat alles: uit genade, om en door die Zoon van God, de Middelaar. Door middel van deze leer werkt de Heilige Geest krachtdadig, en ontsteekt Hij in het hart van de uitverkorenen geloof en boetvaardigheid als het beginsel van het eeuwige leven.
Zacharias Ursinus, hoogleraar in Heidelberg
(”Schatboek Heidelbergse Catechismus”, 1657)
De Heidelbergse Catechismus bestaat 450 jaar. De meditatie komt iedere zaterdag uit het ”Schatboek”, een verklaring van de catechismus.