Protestantse Kerk dient klacht in tegen Nederlandse staat
UTRECHT – De Europese kerkorganisatie Conference of European Churches (CEC) heeft namens de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een klacht ingediend tegen de Staat der Nederlanden. De PKN vindt dat Nederland illegalen onthoudt van voldoende voedsel, kleding en onderdak, waar ze recht op hebben.
De klacht is ingediend bij het Europees Comité voor Sociale Rechten, zo meldde de diaconale organisatie Kerk in Actie vrijdag. Voor de Protestantse Kerk is het indienen van een klacht het „uiterste middel” om de staat op zijn verplichtingen te wijzen.
In de klacht wordt verwezen naar het Europees Sociaal Handvest, artikel 13.4, over sociale en geneeskundige bijstand, en artikel 31.2, waarin het over huisvesting gaat. „Het recht op voedsel, kleding en onderdak is nauw verbonden met het recht op leven en is cruciaal voor het respect voor ieders menselijke waardigheid.” Nederland heeft het Handvest ondertekend. De meeste artikelen hebben het karakter van een aanbeveling en zijn niet verplicht.
Als de klacht ontvankelijk en gegrond wordt verklaard, wordt de Nederlandse regering ertoe opgeroepen haar beleid aan te passen. Dit hele proces kan een half jaar tot een jaar duren.
Scriba dr. A. J. Plaisier en oud-preses ds. P. Verhoeff bezochten vorig jaar het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam. De kerk moet opkomen voor illegalen, zo lieten ze weten: „Het is bijbels om de menselijke waardigheid te beschermen. Ieder mens is tenslotte geschapen naar Gods beeld. Dat geldt nadrukkelijk ook voor mensen die op straat gezet worden. De kerk kan niet anders dan voor hun waardigheid opkomen.”
Lees ook:
PKN: Teeven verantwoordelijk voor tentenkamp Amsterdam
PKN: Overheid, verander schrijnende situatie in tentenkamp Amsterdam