EP kiest harde lijn bij visserij
STRAATSBURG – Het Europees Parlement wil een resoluut einde maken aan overbevissing en aan het teruggooien in zee van ongewenste vis (bijvangst). Dat bleek woensdag tijdens de stemming over de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB).
De visbestanden in de Europese wateren moeten tegen het jaar 2020 zijn hersteld, vindt het Parlement. De plannen van de Europese Commissie voor hervorming van het GVB kregen in Straatsburg brede steun.
Het nieuwe visserijbeleid gaat het huidige GVB uit 2002 vervangen. Ondanks het GVB is bijna 70 procent van de Europese visbestanden overbevist, stelt de Europese Commissie in Brussel. Na het groene licht van het Europees Parlement voor het nieuwe GVB moeten de EU-lidstaten er nog mee instemmen.
„Eindelijk bepalen de natuurwetten de grens, en niet economische belangen. De hervormingen zullen voor meer vis en meer banen in de visindustrie zorgen”, aldus D66-Europarlementariër Gerbrandy in een verklaring. „Nu ligt de bal bij de ministers. Als zij akkoord gaan, vist Europa per 2015 duurzaam.”
Volgens Gerbrandy geeft het hervormde GVB een impuls aan de Nederlandse visserij: „De enorme hoeveelheid subsidie die tot nu toe ging naar vissers die steeds grotere boten kochten, kan nu eindelijk gaan naar innovatieve en duurzame techniek, zoals de Nederlandse pulskorvisserij. Dat is een veel natuurvriendelijkere techniek waarbij de bodem niet wordt omgewoeld.”
Europarlementariër Van Dalen van de ChristenUnie daarentegen noemt een totaalverbod op het teruggooien van bijvangst zeer schadelijk en een drama voor de Nederlandse visserij. „Jonge, nog levende vis die een kans op overleven en voortplanten heeft, wordt straks aan land gebracht om verwerkt te worden tot vismeel”, stelt hij in een reactie op de stemming. Van Dalen benadrukt dat door innovatieve vistechnieken zoals pulskor de ongewenste bijvangst al sterk afneemt.
SGP-Europarlementariër Belder noemt het teruggooiverbod onwerkbaar. „Dit zet de sector klem”, aldus Belder. Hij stelt verontwaardigd te zijn „dat veel parlementariërs niet openstonden voor rationele argumenten.” Belder pleitte eerder voor maatwerk voor gemengde visserijen, maar zijn voorstellen werden aan de kant geschoven.
Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond zegt dat zijn organisatie voor een verantwoorde visserij is, maar noemt het verbod op het terugwerpen van bijvangst „een enorme moeilijkheid.” De teruggooi zal volgens hem ook leiden tot een gevoelige discussie over de verdeling van de vangstquota tussen de EU-lidstaten. „Dat wordt een gordiaanse knoop.”