Mantel der liefde
De mantel der liefde. Een uitdrukking waarvan men zegt dat deze teruggaat op het kleed dat Sem en Jafeth over hun dronken en ongeklede vader Noach uitspreidden. Onder dat kleed wordt verborgen wat niet gezien mag worden.
Er wordt heel wat met de mantel der liefde bedekt dat niet bedekt zou moeten worden.
Het is inmiddels februari 2013. Een jaar geleden verscheen er een rapport met als titel: ”De mantel der liefde”. Het was een onderzoek naar huiselijk geweld in orthodox-protestantse gezinnen. Aanleiding voor de quickscan waren de signalen die de afgelopen jaren binnenkwamen bij Movisie, het bureau dat het onderzoek uitvoerde.
Er kwam een gedegen rapport. Het verschijnen ervan was als een steen in de refovijver. Deze krant schreef erover: „De gereformeerde gezindte moet nu niet wegduiken in een slachtofferrol.” Het rapport van Movisie over huiselijk geweld is objectief; zit goed in elkaar, vond een predikant. Hij wilde de handschoen oppakken. „Er moet iets gebeuren. Werkelijk onrecht kun je niet met de mantel der liefde bedekken”, zei hij.
We zijn een jaar verder. Het is mogelijk dat dit rapport heeft geleid tot een verandering in onze gezindte. Misbruikers, mishandelaars en plegers van huiselijk geweld in de refokring kunnen natuurlijk massaal tot inkeer zijn gekomen. Ik ben daar sceptisch over. Ook in 2012 bereikten mij berichten die het tegendeel bevestigden.
De conclusie is dat het product van Movisie na een jaar geen rimpeltjes meer in de vijver heeft achtergelaten. Het is te vrezen dat een sinister rijmpje op deze vreselijke praktijken van toepassing is: Ze dronken een glas, ze deden een plas en lieten de zaak zoals hij was.
Maar liefst 28 aanbevelingen deed Movisie. Tot op heden blijft het stil.
De mantel der liefde staat weer een beetje boller. Er is in 2012 opnieuw het nodige mee bedekt. Niemand zal straks kunnen zeggen het niet geweten te hebben. Sommige zaken halen de krant.
„De verdachte was jarenlang ambtsdrager in de kerk.”
„De kerkelijke gemeente waar de verdachte deel van uitmaakt, is al jaren op de hoogte van de praktijken van de man.” De meeste zaken halen de krant niet. Die blijven onder ”ons”. Maar onder ”ons” zijn ook de slachtoffers. Die zijn dit jaar meer gekneusd.
Dringend beroep op hen die het rapport hebben: Haal het uit de la en ga ermee aan het werk. Achtentwintig aanbevelingen. Die leg je toch niet zomaar naast je neer!