Inwoners De Valk kopen oude bankgebouw
DE VALK – Winkels en de lokale bank zijn verdwenen, maar buurtschap De Valk, tussen Lunteren en Wekerom, legt zich niet bij deze harde feiten neer. De ”Valkenezen” kopen het leegstaande bankgebouw aan de Hoge Valkseweg om er buurtvoorzieningen te realiseren, waaronder dagbesteding voor ouderen.
Het tij keren, is het doel van de Stichting De Hooge Valk, die op initiatief van Plaatselijk Belang De Valk is opgericht. Leo Smolders, voorzitter van beide organisaties: „In De Valk is behoefte aan een verenigingsgebouw, een kulturhus. Ik sluit niet uit dat we voor de zomervakantie kunnen beginnen.”
Van maandag tot en met vrijdag zullen dagelijks 28 ouderen uit De Valk en omgeving in het toekomstige buurtcentrum De Hooge Valk terechtkunnen voor dagbesteding. „Heel blij zijn we met de samenwerking met verpleeghuis Norschoten in Barneveld. Het dagverblijf wordt toegesneden op de agrarische achtergrond en de interesses van de bezoekers.”
Behalve de gebruikelijke binnenactiviteiten, zoals samen de krant lezen, koffiedrinken, bloemschikken en taarten bakken, zijn er zorgboerderijelementen. „Bezoekers die een eigen moestuintje gewend waren, kunnen met hun vingers in de grond blijven wroeten en wat dieren verzorgen: een schaap, een geit of konijnen. Een middagdutje is mogelijk, net als thuis.”
Huisarts, fysiotherapeut, kapster en pedicure maken eveneens gebruik van het centrum, zo is de gedachte. Zorgfederatie Welstede zal het waarschijnlijk gaan benutten voor activiteiten en voorlichting, onder meer over alcohol en drugs. Ondernemers en particulieren kunnen ruimten huren voor vergaderingen, trainingen of een verjaardagsfeestje.
Aanleiding voor De Hooge Valk was de sluiting van de plaatselijke bank ruim een jaar geleden. Smolders: „Het verdwijnen van de bank, en daarmee de gelduitgifteautomaat, werd niet enkel gezien als het wegvallen van wéér een voorziening, na twee kruidenierswinkels, een dependance van de apotheek en een landbouwwinkel.”
Voor De Valk voelde het als het afpakken van emotioneel eigendom. „Van de bank werd gezegd: die heeft mijn vader, mijn opa nog helpen oprichten. Het bankgebouw stond symbool voor de zelfredzaamheid van De Valk. Er waren drie ledenvergaderingen voor nodig voordat een kleine meerderheid met veel moeite instemde met de gedwongen fusie van de lokale bank in een groter geheel.”
Bindende factor
Smolders, die de plannen maandag toelicht op de jaarvergadering van Plaatselijk Belang De Valk, vertrouwt erop dat financiering en subsidiëring van De Hooge Valk voor 1 april rondkomen. „De bouwvergunning van de gemeente Ede om het pand aan te passen hebben we al. Die zouden we niet hebben aangevraagd als we niet in het plan geloofden. We kopen het bankgebouw terug, zo zien we het hier, om er iets goeds mee te doen voor De Valk. Een dorpshuis hebben we nooit gehad, vergaderingen worden onder meer in de plaatselijke school gehouden. Het bankgebouw was toch wel het centrum voor De Valk. Daar was het startpunt van de fietstocht van de vrouwenvereniging, daar werd de jaarlijkse dodenherdenking gehouden.”
De Hooge Valk zal in belangrijke mate drijven op vrijwilligers. Smolders: „De bereidheid om er samen de schouders onder te zetten is er. De Valk is een uitgestrekte buurtschap, grotendeels in de gemeente Ede, voor een klein deel in de gemeente Barneveld. De Valkenezen hebben meer met elkaar dan elk afzonderlijk met het dorp waartoe ze behoren, Lunteren, Wekerom, Harskamp of Kootwijkerbroek. De Hooge Valk zal als bindende factor die samenhang vergroten en bovendien de kwaliteit van het leven op het platteland verbeteren.”