Twente opent ambassade in Amsterdam
AMSTERDAM – Twente opent woensdagmiddag in Amsterdam een ambassade.
De ambassade beschikt nog niet over een eigen gebouw. Daarom heeft de openingsbijeenkomst plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ.
Op de netwerkbijeenkomst zijn onder anderen de Oldenzaalse kunstenares Bianca Leusink en dirigent Jan Willem de Vriend van het Nederlands Symfonieorkest uit Enschede. De Vriend en zijn musici verzorgen een kort concert.
Initiatiefnemers voor de ambassade zijn Rob Dieleman, directeur van Axis Mediaontwerpers, en Danny de Vries, die landelijke bekendheid verwierf als verslaggever van de Enschedese vuurwerkramp.
Dieleman en De Vries stelden vast dat Twente en de Twentenaren over het algemeen veel last hebben van valse bescheidenheid. Volgens het tweetal heeft Twente allerlei hoogwaardige producten te bieden van ondernemers die van wanten weten. „Dat gaan we in Amsterdam uitdragen”, zegt De Vries.
Dieleman en De Vries richtten vier jaar geleden de Stichting Twente Ambassade op, met als doel een Twentse vertegenwoordiging te vestigen op een strategisch punt in Amsterdam. Na enig zoeken werd dat een historisch pand aan de Warmoesstraat, in het centrum van de hoofdstad. „Het was een oud klooster, bestaande uit drie delen, in de buurt van de Bijenkorf.” Een Twentse investeerder, de Nystaete Group uit Oldenzaal, was bereid het pand voor de Twentse ambassade aan te kopen.
De aankoop was bijna rond, toen uit een oud document bleek dat de gemeente Amsterdam recht van eerste koop had op een van de bouwdelen. De gemeente wilde ook van dat recht gebruik maken. „Toen stortten al onze plannen dus in”, aldus De Vries.
De Nystaete Group liet het er niet bij zitten en begon een bodemprocedure. Dit proces loopt nog steeds en het einde ervan is voorlopig niet in zicht. De Vries: „We hebben intussen al wel stiekem even gekeken naar huurpanden op de Dam en aan het Rokin, maar zolang die bodemprocedure loopt, is het niet erg elegant dat je met je gedachten elders zit. Zo doen Twentse ondernemers ook geen zaken.”
Om te voorkomen dat de ambassadeplannen in economisch mindere tijden dood zouden bloeden, besloten Dieleman en De Vries om door te zetten. „Daarom starten we morgenmiddag in het Muziekgebouw aan ’t IJ met maandelijkse netwerkbijeenkomsten. Een waagstuk, maar we doen het toch. We moeten gewoon beginnen, anders verloopt het tij. We hebben veel toezeggingen van Twenteliefhebbers en Twentse ondernemers, maar het moet allemaal wel worden waargemaakt. Mogelijk komen er morgen maar tien of vijftien mensen, maar dan nog laten we ons niet ontmoedigen en gaan we keihard aan het werk om dat aantal de eerste woensdag van de volgende maand flink op te krikken.”
Het streven naar een eigen gebouw blijft rechtovereind staan. „Een goed Twents-Amsterdams netwerk hoort in een markant Amsterdams pand. Het moet een centrum worden waar je alles over het Twentse bedrijfsleven te weten kunt komen: een opvallend uithangbord voor Twentse kwaliteitsproducten. Het wordt ook thuishonk voor Twentenaren die in het westen werken en wonen. Daar kunnen ze elkaar ontmoeten en bijpraten. Natuurlijk zijn ook Amsterdammers van harte welkom, anders komen er geen zakelijke contacten tot stand.”
Zolang de Twentse ambassade nog geen gebouw heeft, worden de maandelijkse bijeenkomsten gehouden op een nader te bepalen locatie.