Accountant Enron aan de dijk gezet
Het Amerikaanse energieconcern Enron, dat vrijwel failliet is, doet geen zaken meer met zijn accountant Arthur Andersen.
Enron heeft het accountantsbureau aan de kant gezet omdat het documenten heeft vernietigd die de overheid wilde hebben in het onderzoek naar de financiële handel en wandel van het concern.
Enron-topman Ken Lay verklaarde donderdag dat hij bureau Andersen, dat in 2000 ongeveer 1 miljoen dollar (1,14 miljoen euro) per week verdiende met zijn werk voor het energieconcern, het voordeel van de twijfel had willen gunnen bij het onderzoek van de boekhouding. „Gezien de recente gebeurtenissen, waaronder het vernietigen van documenten en het ontslaan van enkele medewerkers, konden we echter niet langer wachten”, aldus Lay.
Enron is in financiële moeilijkheden geraakt door verliezen buiten de boeken te houden. Andersen zou daaraan hebben meegewerkt. Een boven tafel gekomen memo verhaalt een bespreking tussen accountants van het gerenommeerde bureau die zich afvroegen of ze Enron als klant moesten aanhouden. Een woordvoerder van Andersen heeft het bestaan van het memo bevestigd. Volgens hem ging het echter om een routinematig, jaarlijks beoordelingsgesprek van klanten.
De nauwelijks bekende deelnemingen van Enron, met enorme schuldenlasten, droegen bij aan een vermindering van het vermogen van Enron met 1,2 miljard dollar (1,36 miljard euro) . Daardoor kelderde het vertrouwen in de energiereus, waarop in december het grootste bankroet uit de geschiedenis van de Verenigde Staten ontstond. Eerder maakte Arthur Andersen bekend partners te hebben ontslagen die betrokken waren bij de ondergang van het energieconcern Enron.
Een vereniging van Amerikaanse belastingbetalers heeft de financiële gegevens van Enron in de periode 1996-2000 tegen het licht gehouden. Het concern blijkt over die jaren geen belasting te hebben betaald en van de belastingdienst ongeveer 400 miljoen dollar te hebben teruggekregen.
Volgens de vereniging heeft Enron honderden dochterbedrijven in belastingparadijzen gebruikt en aandelenopties als aftrekposten opgevoerd om geen belasting te hoeven betalen. „Na aftrek van belastingen verdienden ze meer dan voor aftrek van belastingen”, aldus de vereniging.