Iraanse president in Egypte
CAÏRO (ANP) – De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is dinsdag aangekomen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Egypte en Iran verbraken de betrekkingen in 1980 na de Islamitische Revolutie in Teheran. Het regime van de ayatollahs verbrak de relaties, omdat Egypte vrede met Israël had gesloten. De betrekkingen bleven slecht tot na de val van de pro-Westerse Egyptische president Mubarak in februari 2011. De man die door de ayatollahs ten val werd gebracht, sjah Reza Pahlavi (1919-1980), vond in Egypte een toevlucht en overleed in Caïro, waar hij begraven ligt.
Ahmadinejad werd op het vliegveld hartelijk ontvangen door zijn Egyptische ambtgenoot Mohamed Mursi. De Iraanse president komt officieel naar Egypte voor de twaalfde topconferentie van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). Mursi bezocht eind augustus Iran voor een top van de Beweging van Niet-Gebonden Landen.
Iran heeft de val van Mubarak toegejuicht en begroette de verkiezing van de nieuwe president van Egypte, die voortkomt uit de Moslim Broederschap, als „een islamitisch ontwaken”. De broederschap is een van de belangrijkste Arabische soennitische bewegingen die de islam centraal stelt in de politiek. De ayatollahs deden dat in extreme mate in het sjiitische Iran.
Mursi heeft terughoudend gereageerd op het enthousiasme van Iran. Egypte, dat van alle Arabische landen de meeste inwoners heeft, ziet zichzelf graag als leider in de Arabische wereld, terwijl Iran zich daar presenteert als de enige vastberaden kracht tegen Israël en het Westen. De Moslim Broederschap heeft met lede ogen aan moeten zien hoe Iran zijn invloed verbreidde, terwijl Mubaraks Egypte in ruil voor dollars decennia naar de pijpen van Washington danste.
Mursi is voorts fel gekant tegen de steun van Teheran aan de Syrische president Basahar al-Assad. Samen met de door soennieten geregeerde Golfstaten, zoals Qatar en Saudi-Arabië, gokt Mursi op de soennitische rebellen in Syrië. Maar volgens Ahmadinejad kan er op zijn driedaags bezoek aan Egypte veel ten goede veranderen. Hij zei ook Gaza te willen bezoeken.
De top van de OIC begint woensdag. De organisatie heette eerder Organisatie van Islamitische Conferentie en telt 57 lidstaten die overwegend islamitisch zijn of waar een deel van de bevolking islamitisch is, zoals Suriname, dat in 1996 lid werd. Albanië en Turkije zijn de enige Europese leden.