Bisschoppensynode veroordeelt terreur
De bisschoppensynode in het Vaticaan heeft vrijdag het terrorisme en elke vorm van geweld in naam van een godsdienst veroordeeld. Ook riepen de bisschoppen ertoe op de armoede in de wereld te bestrijden. De aanhoudende ongelijkheid tussen landen vormt volgens hen een grote bedreiging voor de vrede.
De 280 kardinalen en bisschoppen die de afgelopen maand aan de kerkvergadering deelnamen, spreken in de slotverklaring hun „sympathie” uit voor de slachtoffers van de terreuraanslagen op 11 september in de Verenigde Staten. „We bidden voor hen en alle andere slachtoffers van terrorisme ter wereld. We veroordelen terrorisme, wat door niets kan worden gerechtvaardigd”, aldus de boodschap, die gericht is aan het ”volk van God”.
De aanslagen in de VS en de bombardementen op Afghanistan hebben de bisschoppensynode danig beïnvloed, of, zoals de Belgische kardinaal Danneels zei: „Afghanistan was een soort achtergrond voor de gesprekken.” Toch is daarover in de slotverklaring weinig terug te vinden.
Enkele bisschoppen hoopten dat de synode de bombardementen op Afghanistan zou rechtvaardigen. Kardinaal Simonis, die de Nederlandse bisschoppen vertegenwoordigde, zei daarover: „De wereldleiders weten volgens mij meer dan wij vermoeden, vooral over concrete plannen van terroristische aanslagen. Als de mensheid in gevaar is, moet je ingrijpen. Ik denk dat een gerechtvaardigde zelfverdediging, met al haar beperkingen, mogelijk is.”
Zijn collega Danneels was iets voorzichtiger: „Terrorisme is als een kanker, dat je eigenlijk zou moeten uitsnijden. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk. Om een soort chemotherapie uit te voeren op het complete lichaam, moet je je afvragen of dat de oplossing is.”
Politiek standpunt
Op de vraag of de synode zich achter de VS schaart, antwoordde de Italiaanse bisschop Semeraro ontwijkend. Hij herinnerde eraan dat niet alleen de aartsbisschop van New York lijdt voor wat zijn volk is aangedaan. Ook de bisschop van Islamabad lijdt voor zijn volk. Beide bisschoppen keerden voor het einde van de synode terug naar hun bisdom.
De boodschap eindigt met een boodschap voor de stad Jeruzalem. Zonder een politiek standpunt in te nemen, verklaren de bisschoppen te hopen dat de Eeuwige Stad een teken van hoop en vrede mag blijven voor de hele wereld.
De synode eindigde zaterdag officieel met een eucharistieviering. Paus Johannes Paulus II schrijft vervolgens het slotdocument.