Kerk & religie

Herdenking Zee-Land ’53: gered door Gods goedertierenheid

VLISSINGEN – Boven de storm uit klonk vaders stem. Hij zong: „Hier scheen ons ’t water t’ overstromen... maar Gij deed ons ’t gevaar ontkomen...”

Van onze verslaggever
1 February 2013 22:24Gewijzigd op 15 November 2020 01:43
De Sint Jacobskerk in Vlissingen. Foto RD, Anton Dommerholt
De Sint Jacobskerk in Vlissingen. Foto RD, Anton Dommerholt

Paniek heerste er niet op de zolder van het huisje dat bij Ouddorp op Goeree-Overflakkee midden in de gevaarlijke stroom stond. „En dat laat zich verklaren uit de godvruchtige overgave van mijn ouders aan de Heere”, zei ds. J. J. Tanis vrijdag in de Sint Jacobskerk in Vlissingen tijdens de herdenkingsavond Zee-Land ’53, belegd door het Walchers Mannenkoor, zestig jaar na de watersnood.

„Wat gaat er door je heen als kind van drieënhalf jaar wanneer je het water ziet stijgen tot de bovenste treden van de trap? Niet voor niets haal je met hartklopping zo’n herinnering naar boven. Voor het raam keek ik naar voorbijdrijvende kadavers.” Het gezin werd „door Gods goedertierenheid gered”: „tijdens de eb op sterke schouders, door het slik, naar het droge.”

Omkomen is onmogelijk als God nabij is in de zee, zei de predikant van de gereformeerde gemeente in Middelburg-Zuid. „Dan kún je niet verdrinken, al verkeer je in nog zo’n diepe nood. Gelooft u dat?”

Tijdens de herdenkingsavond was er koor- en samenzang en klonken een koperkwintet en carillonspel. Basisschoolleerlingen uit Aagtekerke en Middelburg droegen zelfgemaakte gedichten voor. Als herinnering aan de stormvloed.

Er gebeurden die nacht wonderlijke dingen, zei regionaal publicist C. van den Bovenkamp. Hij sprak over de vele watersnoden die de zuidwestelijke delta troffen, en over de ondergang van de stad Reimerswaal.

En toen kwam 1953. Een jongeman bleef die zaterdagavond –31 januari– ondanks de storm niet bij zijn aanstaande schoonfamilie in Kruiningen, maar fietste naar huis. Bijna dat gehele gezin kwam om. Ook zijn verloofde. „Die jongeman zag er later de bewarende hand Gods in dat hij toch naar huis gegaan was.”

Van den Bovenkamp vertelde ook over de hulpverlening na de ramp. „Opa H. (88) uit O. kwam voor de radio vertellen dat hij met schoenenpoetsen 250 gulden had ingezameld. De verkoop van snert in Maastricht leverde duizend gulden op. Kinderen gaven speelgoed.”

Er kwam zelfs hulp uit Pakistan. Het concert vrijdagavond werd afgesloten met een collecte voor Pakistan. „Beurzen open, ook daar dijken dicht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer