EU tikt farmaceuten op vingers om pijnstiller
BRUSSEL (ANP) – De Nederlandse farmaciebedrijven Janssen-Cilag en Sandoz hebben vermoedelijk Europese mededingingsregels overtreden met afspraken die zij hebben gemaakt over de verkoop van pijnstillende pleisters in Nederland. Dat heeft de Europese Commissie laten weten aan hun moederbedrijven, het Amerikaanse Johnson & Johnson en het Zwitserse Novartis, zo is donderdag bekendgemaakt.
Janssen-Cilag betaalde tussen juli 2005 en december 2006 maandelijks een niet nader genoemd bedrag aan Sandoz, dat in ruil daarvoor wachtte met de introductie van een goedkopere versie van de pleisters met de sterke pijnstiller fentanyl op de Nederlandse markt. De prijzen van dergelijke pleisters zijn daardoor mogelijk bijna 1,5 jaar kunstmatig hoog gehouden, aldus de Europese concurrentiewaakhond in een voorlopig oordeel.
Als de voorlopige conclusies van de Europese Commissie worden bevestigd, hebben de twee bedrijven samengespannen om niet met elkaar te concurreren. Daarmee hebben zij Nederlandse patiënten toegang tot een goedkopere pijnstiller onthouden, aldus mededingingscommissaris Joaquin Almunia. De commissie is vastbesloten dergelijke onnodige vertragingen bij de introductie van generieke medicijnen te bestrijden, zei hij.
Het is volgens Almunia van belang dat alle Europese burgers toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg. „Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat farmaceutische bedrijven zich niet verrijken aan onze verzorgingsstaat en zorgverzekeringsstelsels, zeker in deze periode waarin de publieke uitgaven moeten worden beperkt”, aldus de Spaanse eurocommissaris.