Binnenland

Levenslange straffen in moordproces

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag drie keer levenslange celstraf opgelegd in het grote liquidatie­proces Passage.

Binnenlandredactie
30 January 2013 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 01:39

Acht andere verdachten kregen straffen van een halfjaar tot dertig jaar opgelegd. In diverse zaken wordt hoger beroep ingesteld. De rechtbank vindt dat het „beroepsmatig op kille en berekenende wijze vermoorden van mensen, ook als het criminelen zijn, zwaar bestraft moet worden.”

Levenslang werd opgelegd aan huurmoordenaar Jesse R. Hij krijgt die straf voor betrokkenheid bij twee moordpogingen, de uitlokking van de liquidatie op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006 en de moord op Kees Houtman in 2005. Ook is Jesse R. veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op de drugscrimineel Henie Mahmoud Shamel en diens vriendin in Antwerpen in 1993, de moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik in 1993 en de moord op twee criminele Joegoslaven in 1993 bij Ouderkerk aan den Amstel.

Levenslang was er ook voor Mohammed R. Dit vanwege zijn betrokkenheid bij een mislukte liquidatie en voor betrokkenheid bij de moorden in Antwerpen, bij Ouderkerk aan den Amstel en de moord op de sportschoolhouder. De beruchte crimineel Siegfried S. kreeg dinsdag eveneens levenslang opgelegd, in verband met zijn betrokkenheid bij de moord in Antwerpen.

Fred R. kreeg dertig jaar cel vanwege twee pogingen tot uitlokking en voor de organisatie van een liquidatie. Het openbaar ministerie had tegen hem levenslange celstraf geëist.

Het OM kreeg een teleurstelling te incasseren in de zaken tegen Ali A. en Dino S., door vastgoedmagnaat Willem Endstra de „koning van de onderwereld” genoemd. Justitie ziet Ali A. en Dino S. als organisatoren van liquidaties, maar de rechtbank gaat daar in mee. A. krijgt anderhalf jaar cel voor witwassen en S. werd veroordeeld tot een halfjaar voor witwassen en het bezit van twee valse paspoorten.

De rechtbank hecht waarde aan de „grotendeels consequente en consistente” verklaringen van de criminele kroongetuige Peter la S. Wel moet er daarnaast „stevig ander bewijs” zijn tegen verdachten. Peter la S. kreeg acht jaar cel. Die straf komt overeen met de eis. La S. kreeg een gehalveerde eis toegezegd in verband met een reeks door hem afgelegde verklaringen over moorden.

Het OM zal zo nodig een kroongetuige in blijven zetten in de strijd tegen de zware misdaad. Dat zei OM-topman Bolhaar dinsdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer