Parlement moet regent(es) aanwijzen
DEN HAAG (ANP) – Niet lang na het aantreden van koning Willem-Alexander moeten de Staten-Generaal besluiten wie wordt aangewezen als regent of regentes voor het geval ‘de Koning’ overlijdt voordat prinses Amalia meerderjarig is. Indien geen regent(es) is aangewezen op het moment dat het staatshoofd overlijdt, neemt de Raad van State tijdelijk het koninklijk gezag waar.
Een regent(es) oefent het koninklijk gezag uit zolang de koning(in) nog geen 18 jaar is. Een regent hoeft geen lid te zijn van het Koninklijk Huis, maar zo is het in de praktijk wel altijd geweest. Het ligt voor de hand om prinses Máxima aan te wijzen, maar prins Constantijn is ook een optie. Máxima is de laatste jaren aan de zijde van Willem-Alexander geschoold in het ‘koninklijk bedrijf’ en staat als moeder het dichtst bij Amalia. Een precedent is er ook: in 1890 werd koningin Emma regentes voor de toen 10-jarige koningin Wilhelmina. Daarvoor was ze overigens al een paar keer als regentes opgetreden tijdens ziekte van haar man koning Willem III.
Prins Claus werd in 1981 aangewezen als regent voor het geval Beatrix zou overlijden voordat Willem-Alexander meerderjarig werd; prinses Margriet was eerste reserve. Prins Bernhard is in 1950 aangesteld als regent voor de minderjarige Beatrix. Maar Juliana had in haar jeugd niet haar vader prins Hendrik als mogelijke regent, maar haar oma koningin-moeder Emma.