25 jaar onderzoek naar tweelingen
AMSTERDAM (ANP) – De jongsten zijn net geboren, de oudsten al 101 jaar oud. Het Nederlands Tweelingen Register (NTR) viert het 25-jarig bestaan, al een kwart eeuw worden tweelingen, drielingen en hun familieleden gevolgd door wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam voor onderzoek naar onder meer erfelijkheid.
„Achteraf balen we een beetje van die naam. Het had eigenlijk ‘meerlingen en hun familie register’ moeten heten. Maar ja, dat verander je niet zo snel meer he”, zegt hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma. Zij is een van de oprichters van het Nederlands Tweelingen Register. Over het antwoord op de vraag wat het beste onderzoek was de afgelopen 25 jaar, moet ze even nadenken. „We hebben heel veel en heel divers onderzoek gedaan. Maar het belangrijkste, overkoepelende onderzoeksresultaat is toch wel dat alles te maken heeft met erfelijke aanleg. Er zijn geen menselijke eigenschappen die niet beïnvloed worden door erfelijke aanleg”, aldus Boomsma. „Natuurlijk, vrienden en omgeving spelen ook een rol. Maar waarom kies je die vrienden? En waarom ga je in die omgeving wonen? Dat heeft ook met erfelijke aanleg te maken.”
Het onderzoek heeft verder aangetoond dat ook voor ziektebeelden zoals bijvoorbeeld depressie en ADHD erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt. De komende jaren staat er nog veel onderzoek op stapel, zegt Boomsma. „We zijn nu onder meer bezig met een onderzoek naar mogelijke erfelijkheid op het gebied van lichamelijke klachten bij een depressie. Ook zijn we bezig met onderzoek naar de genen bij ADHD bij zowel kinderen als volwassenen.”
Volgens Boomsma is het de bedoeling dat het NTR nog jaren onderzoek blijft doen. Op 9 en 10 februari heeft de Vrije Universiteit de tweelingen, drielingen en hun familieleden uitgenodigd in dierentuin Burgers Zoo in Arnhem. „De afgelopen kwart eeuw 170.000 mensen belangeloos meegewerkt aan ons onderzoek. Nu doen we graag iets terug.”