Besluit over SNS kan niet lang meer uitblijven
APELDOORN – De spanning rond SNS Reaal loopt op. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een reddingsplan. Hoe dat eruit gaat zien, blijft tot dusver gissen.
SNS noemt steeds 14 februari als uiterste datum dat er helderheid moet zijn. Dan presenteert het concern de jaarcijfers. Maar eerder uitsluitsel kan natuurlijk ook. Beslissingen in dergelijke dossiers vallen vaak tijdens een weekend, voordat op maandagmorgen de financiële markten openen.
De gedachten gaan terug naar najaar 2008. Toen de kredietcrisis met de ondergang van Lehman Brothers in alle hevigheid losbarstte, dreigde Fortis binnen de kortste keren te zullen omvallen. Minister Bos van Financiën moest snel handelen. Hij loodste ABN AMRO, onderdeel van het noodlijdende conglomeraat, via een nationalisatie in veilig vaarwater.
Dat er bij SNS Reaal iets moet gebeuren, weten we al lang. Zo meldde de onderneming bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal 2012: „We boeken vooruitgang met het bestuderen van een breed scala aan scenario’s gericht op zowel strategische herstructurering als de versterking en vereenvoudiging van onze kapitaalbasis. De uitkomst zal waarschijnlijk bestaan uit een combinatie van verschillende maatregelen.”
Dat het zo lang duurt, hoeft niet te verbazen. Er zijn immers tal van deelnemers aan het overleg: SNS zelf, het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank (DNB), de Europese Commissie, eventuele investeerders en mogelijke kandidaten voor overname van activiteiten. Maar zo langzamerhand begint de tijd toch wel te dringen. Op de beurs kelderde deze week de koers van het aandeel.
Het bedrijf bestaat uit drie takken: bankieren (SNS, ASN en RegioBank), verzekeren (Reaal en Zwitserleven) en vastgoedfinanciering (Property Finance). De eerste twee zijn gezond. De bank behaalde over de eerste negen maanden van het afgelopen jaar een nettowinst van 118 miljoen euro. De verzekeraar was goed voor 324 miljoen.
De pijn zit volledig bij de vastgoedpoot, die in 2006 werd gekocht van ABN AMRO. Die schreef een verlies van 230 miljoen euro in de boeken. Leningen voor onroerend goed, onder andere voor projecten in Spanje, worden als gevolg van de crisis in die sector niet terugbetaald. Mogelijk zijn er afboekingen nodig tot wel 2 miljard euro.
Van een run op spaarcenten lijkt geen sprake, anders dan in 2009 bij DSB Bank. Maar in het geval van SNS is dan ook bekend dat overheid en toezichthouder DNB het niet zullen laten uitlopen op een faillissement. Daarvoor vinden zij deze speler te belangrijk.
Zij beschikken sinds vorig jaar over de Interventiewet, die grotere bevoegdheden verschaft om in te grijpen. In het uiterste geval vindt nationalisatie plaats. Minister Dijsselbloem zal echter ongetwijfeld eerst proberen met behulp van andere opties de hoeveelheid belastinggeld die hij moet inzetten te beperken.
Spaarders hoeven zich geen zorgen te maken. Hetzelfde geldt voor mensen met een hypotheek van de betrokken bank. Hooguit zal het beheer ervan straks in andere handen komen. Obligatiehouders daarentegen zijn niet zeker van hun zaak, beleggers met achtergestelde obligaties, onder wie particulieren met in het verleden uitgegeven zogeheten participatiecertificaten, al helemaal niet. Welke partijen nemen de vastgoedverliezen voor hun rekening? Daar draait het om bij de redding van SNS Reaal.