„Fransen willen Urker vissers uit het Kanaal hebben”
URK – Opnieuw zijn er ongeregeldheden tussen Franse en buitenlandse vissers. In de Franse havenplaats Boulogne-sur-Mer zijn voertuigen van onder anderen Urker vissers vernield.
In Boulogne-sur-Mer zijn elf kotterbussen beschadigd, zo meldde vicevoorzitter Anton Dekker van de Nederlandse Vissersbond vrijdag desgevraagd. „Er zijn onder meer 38 lekke banden.” Ongeveer de helft van de voertuigen is van Urker vissers.
Dekker was donderdag in Frankrijk voor spoedoverleg over de crisis. Donderdag is ook de sluis in Boulogne-sur-Mer geblokkeerd. Dat gaat volgens Dekker tot zondagavond duren.
Volgens Dekker willen de Fransen buitenlandse vissers uit het Kanaal hebben. „Ze vinden dat het Kanaal van hen is. En dat terwijl wij vergunningen hebben om daar te vissen.”
Dekker stelt dat Nederlanders duurzamer vismethoden dan de Franse collega’s hebben en dat de Nederlanders kwalitatief betere vis leveren en een betere prijs krijgen. „Dat is de Fransen een doorn in het oog.”
Kan het zijn dat bijvoorbeeld Nederlandse vissers hun Franse collega’s overrulen? „Incidenten zijn er altijd. Bovendien is het lastig communiceren. Maar ik heb niet het idee dat wij de Fransen dwars zitten.”
Een Franse zegsman van een handelsunie van vissers uit Boulogne stelde vanmorgen desgevraagd dat het „niet goed” is als er vernielingen worden gepleegd.
De Urker visserijwethouder Visser noemde het vrijdagmorgen desgevraagd „grensoverschrijdend gedrag” dat er vernielingen aan auto’s zijn gepleegd. Er zou vanmorgen overleg plaatsvinden.
„Ik kan ergens plaatsen dat het gevoel van Fransen is dat anderen concurrenten zijn, maar het kan absoluut niet zo zijn dat de Fransen anderen lastigvallen. Ze zouden moeten bedenken dat de Urkers en anderen bezig zijn om hun brood te verdienen en dat Boulogne zelf ook belang heeft bij de activiteiten van vissers uit het buitenland.”
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken meldde donderdagavond dat de kwestie snel overleg vergt. Ze wil maandag met haar Franse collega van Visserij om tafel om de kwestie te bespreken. Dijksma ziet haar ambtgenoot dan bij een overleg in Brussel. Ze stuurt voorafgaand aan dat gesprek nog een brief naar Parijs waarin ze haar zorgen uiteenzet. Een woordvoerder van Dijksma liet weten dat ze de zaak zeer serieus neemt.
Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn tussen Franse vissers en hun buitenlandse collega’s. In mei 2011 bekrachtigden toenmalig staatssecretaris Bleker (Visserij) en de Franse minister Le Maire een gedragscode. Daarin stond dat Nederlandse en Franse vissers die in het Kanaal werken, hun werk op elkaar moeten afstemmen en moeten beloven ze dat ze elkaar ongehinderd toegang tot havens geven.