Orthodoxen in Italië grootste minderheid
ROME – Door massale immigratie uit Roemenië zijn in Italië orthodoxe gelovigen de grootste minderheid geworden. Voor het eerst hebben ze de moslims ingehaald. Beide groepen zijn niet erkend door de staat.
Met 1,7 miljoen leden zijn de orthodoxen de eerste minderheidsgroepering van Italië. Voor het eerst sinds de rooms-katholieke hulp- en onderzoeksorganisatie Migrantes cijfers publiceert, zijn de orthodoxen groter in aantal dan moslims, ook al scheelt het niet veel. De islam telt 1,65 miljoen aanhangers. Dat blijkt uit cijfers van Migrantes over 2011 die vorige week werden gepresenteerd.
Op papier is de Rooms-Katholieke Kerk de grootste geloofsgemeenschap van Italië, met 57,6 miljoen gedoopten. De protestanten tellen in totaal ongeveer 400.000 leden; ze zijn sterk versnipperd. De grootste kerken van de Reformatie hebben zich verenigd in een koepel: de Federatie van Evangelische Kerken (FCEI). Hieronder vallen onder anderen lutheranen (5000 leden), waldenzen (30.000), baptisten (5000) en zevendedags- adventisten (9000).
De Assemblee di Dio, een opwekkingsbeweging waaronder zo’n 100.000 mensen zich scharen, trekt apart op. De grootste groep van protestantse kerken zijn de evangelicalen, vertegenwoordigd door de Evangelische Alliantie in Italië, die ongeveer 250.000 leden telt. „De evangelicale en pentacostale kerken groeien sterk in Italië”, aldus Gaëlle Courtens, een in Zwitserland geboren persmedewerker van de FCEI. Ook door de invloed van immigratie. „Nieuw is dat buitenlanders eigen kerkgemeenschappen stichten, zoals de Ghanese methodisten en tal van Zuid-Amerikaanse evangelische kerken.”
De sterke groei van de orthodoxe kerken heeft alles te maken met de immigratie van met name Roemenen. Sinds Roemenië deel uitmaakt van de Europese Unie is deze immigratiegolf sterker geworden. Momenteel staan er ruim 1 miljoen Roemenen in Italië geregistreerd, de grootste allochtone groep in Italië. Ook door immigratie van Russen en Oekraïners (225.000) worden de orthodoxe kerken groter.
Volgens de FCEI is het slecht gesteld met de religieuze vrijheid in Italië. „Alleen de genootschappen die door de Italiaanse staat worden erkend, hebben recht op vrije godsdienstuitoefening en hebben het recht geestelijke bijstand te verlenen in gevangenissen en ziekenhuizen”, stelt Courtens.
Er zijn momenteel elf genootschappen erkend. Grote achterblijvens zijn de orthodoxe kerken en de islamitische gemeenschappen. Uitzondering is de Grieks-Orthodoxe Kerk, die historische wortels heeft in Italië en maar weinig leden telt.