Kerk & religie

Rechter: Twitter moet helpen met opsporing antisemitische tweets

PARIJS – De korte berichtensite Twitter moet inzicht geven door welke gebruikers tweets met racistische of antisemitische teksten worden verstuurd. Dat is het oordeel van een rechtbank donderdag in Parijs. De Unie van Joodse Studenten in Frankrijk (UEJF) eiste in november dat Twitter openheid zou geven. Het sociale medium wilde daar toen niet aan voldoen.

Kerkredactie
24 January 2013 20:56Gewijzigd op 15 November 2020 01:33
Foto ANP
Foto ANP

De joodse organisatie trok aan de bel toen in oktober de hashtag #SiJetaisNazi erg populair was op Twitter. Die hashtag, een manier om tweets zichtbaar te maken en te bundelen, betekent „als ik een nazi was”. Een andere antisemitische hashtag was #UnBonJuif, een goede jood, waarop nogal wat Twittergebruikers lieten volgen: is een dode jood. Andere hashtags gingen over „als mijn zoon homo is” en „als mijn dochter met een zwarte man thuiskomt”. Duizenden Twittergebruikers vervolgden en vervolgen nog steeds hun bericht met racistisch of antisemitisch woordgebruik.

In de Engelse variant van Twitter is het makkelijker om gebruikers te achterhalen. Bij de Franse Twitterpagina’s bleek dat lastiger te zijn. Eveneens is het op de Franse Twittersite niet mogelijk om tweets als spam te markeren. De joodse organisatie is niet van plan verspreiders van antisemitisch taalgebruik te vervolgen, maar wil „het gevoel van straffeloosheid” op het sociale netwerk tegengaan.

Een brief naar het Amerikaanse hoofdkantoor van Twitter zorgde ervoor dat honderden antisemitische tweets werden verwijderd. Dat werkte maar even. Advocaat Stéphane Lilti ziet graag een definitieve oplossing. Daarvoor moest uiteindelijk de rechter aan te pas komen.

De advocaat laat Le Figaro weten dat ze verder zal procederen als Twitter het beleid niet aanpast. Twitter heeft vijftien dagen de tijd om de uitspraak op te volgen. Er volgt een boete van duizend euro per dag als die termijn wordt overschreden.

Eerder deze maand leek het erop dat Twitter zich niet hoefde te houden aan een uitspraak van een Franse rechter omdat het Amerikaanse bedrijf geen kantoor of personeel heeft in Frankrijk. Het Franse arrest zou dan bekrachtigd moeten worden door een Amerikaanse rechter. Volgens de Franse rechter moeten internationale gebruikers echter voldoen aan lokale wetgeving wat betreft aanvaardbare inhoud op internet.

Google

Ook internetgigant Google heeft onlangs racistisch materiaal moeten verwijderen. Het ging om twee applicaties in de store Google Play, beschikbaar voor besturingssysteem Android. Via de apps ”Make me Asian” en ”Make me Indian” konden gebruikers een foto van zichzelf maken en bewerken tot een Aziatisch of Indiaans uiterlijk. Na een storm van kritiek zijn de apps vorige week verwijderd, zo werd donderdag bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer