Binnenland

Wiebes: halveer sociale woningbouw Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) – Als het aan de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes ligt, halveert het aantal sociale woningen in de stad. Daarmee kan de hoofdstad meer huisvesting bieden aan talenten van buiten en die zorgen weer voor meer welvaart voor alle inwoners.

24 January 2013 21:03Gewijzigd op 15 November 2020 01:32

De internationale strijd om deze „keien”, zoals Wiebes ze noemt, is groot. Steden als Londen, Parijs, New York en Singapore werken er volgens hem hard aan om mensen aan te trekken die meer banen kunnen creëren. „Mensen die slim zijn, innovatief en ondernemend. Die nieuwe zonnecellen ontwikkelen, nieuwe winkelconcepten bedenken, apps maken of spijkerbroeken ontwerpen”, zo schetste hij donderdagavond in een lezing over zijn ideale Amsterdam in De Balie.

Deze talenten kunnen volgens Wiebes’ berekeningen zorgen voor zeker 1 procent extra economische groei in de stad over een periode van 10 jaar. Hij verwacht bovendien 40.000 nieuwe banen, in alle lagen van de arbeidsmarkt.

Volgens de wethouder kan Amsterdam de concurrentie met andere steden aan, maar moet er wel iets gebeuren aan de hoeveelheid sociale woningbouw die de stad nu kent (61 procent). „Bijna twee derde van onze stad is verboden toegang voor mensen die groei en dynamiek naar onze stad willen brengen. Het percentage beschikbare huurwoningen is 6 procent, vermoedelijk het laagste ter wereld.”

Wiebes benadrukt dat het ook van belang is de ‘keien’ vast te houden. „Nu verlaten succesvollen de stad, terwijl degenen van wiede sociale stijging niet slaagt, achterblijven. Amsterdam heeft het hoogste percentage inwoners met een langdurig laag inkomen van Nederland.” Volgens de wethouder verliest de hoofdstad ook de middeninkomens, aangezien er alleen nog heel goedkope en heel dure woningen staan.

Hij pleit er dan ook voor het socialewoningpercentage terug te brengen naar 30 procent. Op die manier komt de stad volgens hem meer in balans.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer