Kerk & religie

Luthersen boos over mogelijke overstapregeling naar RKK

GENEVE – Twee lutherse kerkleiders hebben de ideeën van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) om een overstapregeling voor ontevreden lutheranen op te zetten, met kracht verworpen. Zo’n rooms-katholiek ordinariaat zet de oecumene tussen lutheranen en rooms-katholieken op het spel.

Kerkredactie
22 January 2013 16:23Gewijzigd op 15 November 2020 01:29
Traditiegetrouw leggen rond Pasen in veel kerken jongeren geloofsbelijdenis af. Bij die gebeurtenis wordt vaak een boek cadeau gedaan. Foto RD, Sjaak Verboom
Traditiegetrouw leggen rond Pasen in veel kerken jongeren geloofsbelijdenis af. Bij die gebeurtenis wordt vaak een boek cadeau gedaan. Foto RD, Sjaak Verboom

Ds. Martin Junge, secretaris-generaal van de Lutherse Wereldfederatie, en bisschop Friedrich Weber, die voor Duitsland de opdracht heeft samenwerking te zoeken tussen lutheranen en rooms-katholieken, hebben de plannen van Rome afgekeurd. Dat maakte persbureau Reuters dinsdag bekend.

Al eerder heeft de Rooms-Katholieke Kerk een overstapregeling mogelijk gemaakt voor ontevreden anglicanen. Ze kunnen dan met behoud van een deel van hun eigen tradities lid worden van de Rooms-Katholieke Kerk. De ordinariaten in de Verenigde Staten, Engeland en Australië lijken voor bezorgde anglicanen een oplossing te zijn. De wereldwijde Anglicaanse Kerk heeft de laatste jaren te kampen met interne verdeeldheid.

500 jaar Reformatie

In oktober vorig jaar zei Kurt Koch, hoofd van de Pauselijke Raad voor Christelijke Eenheid, dat een ordinariaat voor lutheranen in het leven kan worden geroepen als daar vraag naar is. Toen aartsbisschop Gerhard Mueller dat vorige week herhaalde, reageerden ds. Junge en bisschop Weber geprikkeld. De lutherse kerken staan niet te wachten op zo’n overstapmogelijkheid. Die kerken hebben niet te maken met verdeeldheid, zoals dat binnen de anglicaanse gemeenschap het geval is. Voor de lutherse lidkerken staat de overstapregeling gelijk aan het dwarsbomen van oecumenische samenwerking, aldus de lutherse kerkleiders.

De relaties tussen de Rooms-Katholieke Kerk en protestantse kerken is verbeterd na het Tweede Vaticaanse Concilie in de jaren zestig van de vorige eeuw. Een belangrijk geschil tussen Rome en de lutherse kerken over de rechtvaardiging werd in de jaren negentig bijgelegd. Recent waren er spanningen tussen Duitse kerken. De Duitse rooms-katholieken vonden de herdenking van 500 jaar Reformatie in 2017, de Lutherdekade, veel te triomfalistisch. Over een gezamenlijk verklaring, zoals die er in 2017 moet komen, wordt nog nagedacht.


Lees ook:

Duitse Lutherherdenking 2017 in teken van oecumene Rome en Reformatie

Luthersen en rooms-katholieken stellen document Reformatieherdenking op

Rooms-Katholieke Kerk laat anglicanen in Australie lid worden

Regeling RKK ex-anglicanen VS van kracht

Paus spreekt waardering uit voor Maarten Luther

Decreet voor bezwaarde anglicanen afgekondigd

Rome regelt overstap anglicanen

Grootse viering bij vaststellen van rooms-lutherse verklaring

Verzet tegen rooms-lutherse verklaring groeit

Dit jaar ondertekening rooms-luth. verklaring

Protest tegen oecumene van Rome en Reformatie

Luther op Ev.-Lutherse synode in middelpunt

Reformatie oorzaak van splijting christenheid

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer