Cook: Blair misleidde Britse volk over Irak
De Britse premier Tony Blair heeft in de aanloop naar de oorlog tegen Irak bewust misleidende informatie naar buiten gebracht over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in dat land en de dreiging die uitging van Saddam Hussein.
Dat staat in dagboekfragmenten van oud-minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook die zondag werden gepubliceerd in de Sunday Times.
Cook diende in maart zijn ontslag in omdat hij het niet eens was met de Britse deelname aan de oorlog om Saddam ten val te brengen. In zijn dagboek schrijft Cook onder meer dat Blair wist dat Irak geen direct inzetbare biochemische wapens bezat en dat het ook zeer onwaarschijnlijk was dat er banden waren tussen het regime van Saddam en al-Qaida, een beschuldiging die voor de oorlog door de VS werd gedaan en die door Blair werd overgenomen ter rechtvaardiging van de militaire operatie in Irak.
De beweringen van Cook zijn pijnlijk voor Blair, omdat de beschuldiging dat Irak vrijwel direct inzetbare massavernietigingswapens bezat een van de belangrijkste redenen was om mee te doen aan de oorlog. „De premier misleidde de bevolking”, is de conclusie van Cook in zijn dagboek, dat binnenkort in boekvorm wordt uitgegeven.
De ex-minister schrijft ook dat Blair voor de oorlog in Irak duidelijk maakte dat de bevindingen van de VN-wapeninspecteurs in Irak van geen enkele invloed zouden zijn op zijn besluit om mee te doen aan de door de Amerikaanse president George Bush gewenste aanval op Irak.
In een reactie zeggen woordvoerders van Blair dat de beschuldiging van Cook dat de premier geweten zou hebben dat Irak geen direct inzetbare massavernietigingswapens had „absurd” is. „De uitlatingen en ideeën van Blair over de situatie in Irak zijn consistent geweest, zowel naar buiten toe als in het kabinet”, aldus een verklaring van het kantoor van de premier.
In een toespraak tot de Labour-partij bleef Blair er vorige week bij dat zijn besluit om Irak aan te vallen juist was. „Irak en de internationale gemeenschap zijn beter af zonder Saddam Hussein”, aldus Blair. Binnen Labour bestond hevig verzet om ten strijde te trekken tegen Irak en nu het bewijs uitblijft dat het massavernietigingswapens had, wordt de roep om politieke consequenties van het regeringsbesluit sterker, niet alleen vanuit de oppositie, maar ook vanuit Labour.