Binnenland

Brrr ... wat te doen bij onderkoeling?

DEN HAAG (ANP) – Onderkoeling is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Het Rode Kruis waarschuwt voor de gevolgen van de kou en sneeuw die Nederland momenteel teistert. Vier vragen aan Jeannette Heerschop, specialist Eerste Hulp van het Rode Kruis.

21 January 2013 17:36Gewijzigd op 15 November 2020 01:28
Foto ANP
Foto ANP

Wat is onderkoeling?

„Algehele onderkoeling wil zeggen dat je lichaamstemperatuur zakt. Dat kan snel gaan, als je bijvoorbeeld in het water terechtkomt binnen minuten, maar ook langer duren als je bijvoorbeeld buiten loopt. Daarnaast kunnen mensen ook last hebben van plaatselijke bevriezing van tenen, vingers, neus. Daar is het nu nog niet koud genoeg voor in Nederland, bevroren ledematen zie je onder andere bij mensen die schaatstochten van meer dan 100 kilometer doen. ”

Wat kunnen de gevolgen zijn?

„Het begint met rillen en klappertanden. Daarna kunnen mensen verward reageren of zich gek gaan gedragen. Iemand trekt bijvoorbeeld buiten zijn jas uit en zegt dat het helemaal niet koud is. Vervolgens wordt de ademhaling eerst heel snel, tegen het hyperventileren aan, en daarna juist heel langzaam. Als er niets gebeurt, kan iemand blijvende hersenschade oplopen door onderkoeling, of zelfs doodgaan. Bij bevriezing kan het zo zijn dat de vinger of teen geamputeerd moet worden.”

Wat kan je er tegen doen?

„Zo snel mogelijk weer warm worden! Stel dat iemand inderdaad bevangen raakt door de kou en gek gaat doen, laat je dan vooral niet afwimpelen als hij of zij zegt dat hij nergens last van heeft, maar neem die persoon snel mee naar binnen. Als dat niet kan, dan moeten zo snel mogelijk de hulpdiensten gebeld worden. Als iemand in het water terecht komt, moet meteen 112 worden gebeld. Je kan proberen om diegene te redden, maar echt alleen als het veilig is voor jezelf. Het is sowieso heel belangrijk dat je nooit alleen gaat schaatsen of naar afgelegen natuurgebieden gaat, zeker niet als verder niemand weet waar je bent.”

Hoe kan je je voorbereiden tegen de kou?

„Goed, warm aankleden en laagjes dragen. En als je merkt dat je begint te rillen en klappertanden, zo snel mogelijk naar binnen gaan om op te warmen. Het Rode Kruis heeft een app ontwikkeld voor de mobiele telefoon waarop allemaal tips staan, bijvoorbeeld wat je moet doen bij onderkoeling.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer