Herdenking 450 jaar Heidelberger in Goudse St.-Jan
GOUDA – „Ik hoor een lied in de Heidelbergse Catechismus. Een bruid zingt van de liefde van de Bruidegom voor haar en van haar liefde voor Hem. Het is de bedoeling dat we dit liefdeslied, ook na 450 jaar, meezingen, heel persoonlijk.”
Zo begon dr. W. Verboom zaterdagavond in de Sint-Jan in Gouda zijn meditatie over ”Het liefdeslied uit Heidelberg”. Volgens de emeritus hoogleraar namens de Gereformeerde Bond aan de Leidse universiteit vormt het wonder van de liefde de gouden draad door de Heidelbergse Catechismus (HC). „De hartenklop wordt gevormd door wat de Bruidegom voor de bruid doet. De toon wordt gezet in zondag 1.”
De bruid zingt van het wonder van verkiezende liefde, aldus de hoogleraar, die in de ik-vorm verder ‘zong’. „Zal ik eens zeggen hoe het zo ver gekomen is, hè? Het komt helemaal van Zijn kant. Als het aan mij lag, was het er nooit van gekomen. Nu ik Hem ken, zie ik mijn ellende pas goed. Hoe vreselijk de donkere nacht van zonde en schuld is. Want zo was ik niet geschapen. Ik wist zo goed wat liefde was. Maar ik heb dat gebroken en overspel gepleegd met de duivel. Maar wat toen gebeurd is, houd je niet voor mogelijk. Jezus zocht mij op. Hij daalde neer. Hij is mijn Middelaar. Nu wil ik zingen: ik ben van mijn Liefste en Hij is van mij.” Op deze manier bezong dr. Verboom alle thema’s van de catechismus.
De avond in Gouda vormde de start van de herdenking dat 450 jaar geleden in Heidelberg de catechismus in het Duits verscheen. Vooraf presenteerde uitgever Van Wijnen (Franeker) een facsimile-uitgave van die eerste editie en de eerste vertaling daarvan in het Nederlands. Hij overhandigde de eerste exemplaren aan dr. Verboom en dr. A. Huijgen uit Genemuiden, die als avondvoorzitter optrad.
Dr. W. van Vlastuin, rector van het Hersteld Hervormd Seminarie, opende de avond vanuit Psalm 78. Hij zag daarin het „hart van God voor kinderen.” Die gezindheid had ook Frederik III van de Paltz toen hij in 1563 het „eenvoudige boekje met een geweldig diepe inhoud” liet ontwerpen.
De avond vormde ook de afsluiting van het compositieconcours dat het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van 450 jaar HC organiseerde. De prijswinnaars –Paul Wols, Margriet van den Berg en Klaas Kleermaker– voerden op het Moreau-orgel hun compositie uit. Drs. J. R. A. Dekker overhandigde namens de hoofdredactie van het RD de prijzen.