Regeringswissel aanstaande in Nedersaksen
HANNOVER (ANP) – De Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen krijgt een andere regering. De combinatie SPD/Groenen heef zondag bij de parlementsverkiezingen een nipte overwinning geboekt op de huidige regeringscoalitie van CDU en FDP. De kiesleiding van de deelstaat maakte aan het eind van zondagavond de voorlopige uitslag bekend.
De verwachting is dat in de nieuwe regering de huidige burgemeester van Hannover, Stephan Weil (SPD), het stokje overneemt van de huidige president van Nedersaksen, de CDU’er David McAllister.
De parlementsverkiezingen in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen kregen een ongemeen spannende ontknoping. Aan het begin van de avond was er nog een kleine meerderheid voor de zittende coalitie van één zetel waardoor zij 68 van de 135 zetels in het parlement in Hannover zou krijgen. Gedurende de avond smolt deze voorsprong langzaam.
Volgens de voorlopige uitslag was de situatie uiteindelijk andersom en had SPD/Groenen één zetel meer dan de regeringscoalitie van CDU en FDP.
De CDU van premier David McAllister kwam in de peilingen uit op 36 procent van de stemmen. Dat is 5,5 procentpunt lager dan bij de vorige verkiezingen. De FDP, die uit het parlement van de deelstaat in Hannover dreigde te verdwijnen, behaalde onverwacht 9,9 procent van de stemmen, een winst van 1,5 procentpunt. De winst van de liberalen betekent dat partijleider Philipp Rösler waarschijnlijk kan aanblijven. Hij volgde 2 jaar geleden minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken op als partijleider en velen vroegen zich af of hij een goed resultaat zou kunnen boeken bij de verkiezingen voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, in het najaar.
De twee grootste oppositiepartijen behaalden beide winst. De sociaaldemocratische SPD kreeg 2,5 procentpunt meer en kwam uit op 32,6 procent. De Groenen behaalden hun grootste succes in de geschiedenis van Nedersaksen. Zij kregen volgens de voorspelling 13,7 procent van de stemmen, een winst van 5,7 procentpunt.
De uiterst linkse Die Linke en de Piraten slaagden er niet in de kiesdrempel van 5 procent te halen.
Nedersaksen is de op een na grootste Duitse deelstaat. In het westen grenst het gebied aan Groningen en Drenthe. Ruim 6 miljoen mensen konden zondag hun stem uitbrengen. De opkomst lag rond half vijf op 53,3 procent, wat hoger was dan bij de vorige verkiezingen in 2008. Toen was de uiteindelijke opkomst 57,1 procent, lager dan ooit in de geschiedenis van Nedersaksen.