Stuurgroep nationale synode start gesprekken
DORDRECHT – De stuurgroep van de nationale synode gaat huiskamergesprekken organiseren. Dat heeft voorzitter ds. G. de Fijter vrijdagmorgen meegedeeld.
De huiskamergesprekken vormen de opmaat naar de synode, die op 25 en 26 oktober in Dordrecht wordt gehouden.
Het is de bedoeling dat mensen uit verschillende geloofsgemeenschappen en kerken in kleine groepjes met elkaar in gesprek gaan bij een van de deelnemers thuis, legt ds. De Fijter uit. De predikant denkt aan groepjes van zeven à acht personen.
De gesprekken moeten niet gaan over de verschillen die er op theologisch terrein zijn, maar over de persoonlijke geloofservaring, stelt ds. De Fijter. „Het gaat niet om het afvinken van elkaars geloofspunten. Wij beginnen aan de andere kant: hoe ben ik tot geloof gekomen. Het gaat er vooral om eerst die ervaring te delen.”
De stuurgroep werkt daarbij volgens de formule van het Global Christian Forum. „Die hebben we ook gebruikt tijdens de gesprekken rond de synode van 2010.” De stuurgroep van de synode komt met een handreiking voor de gesprekken.
Op een nieuwe pagina op de website van de nationale synode, www.nationalesynode.nl/geloofsgesprekken, kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. „Mensen kunnen zelf tijd en plaats aangeven en wijk-, dorps-, of stadsgenoten kunnen vervolgens daarop inschrijven.”
De organisatoren gebruiken de sociale mediasites Twitter en Facebook om de gesprekken te promoten en het proces te begeleiden.
De tweede editie van de nationale synode wordt op 25 en 26 oktober in Dordrecht gehouden. In 2010 kwamen vertegenwoordigers van ruim vijftig kerkverbanden en geloofsgemeenschappen bijeen voor de eerste nationale synode.
Vorig jaar riep de Stichting Nationale Synode Nederlandse kerken op tot gebruik van een ”katholiciteitseffectrapportage” (KER). Met een dergelijke rapportage kunnen van elke beslissing van een kerkelijke gemeenschap de gevolgen voor de eenheid en katholiciteit van de kerk in kaart gebracht worden.
De KER is een variant op de milieueffectrapportage (MER), waarbij bedrijven bij elk voorgenomen besluit verplicht zijn effecten voor het milieu in kaart te brengen. De Stichting Nationale Synode denkt aan het belichten van kerkelijke beslissingen op het terrein van liturgie, sacramenten, zending, ambten, opleiding en buitenlandse contacten, maar ook bijvoorbeeld Bijbelvertalingen.
In de loop van de geschiedenis hebben verschillende synodes in Dordrecht vergaderd. Niet alleen de beroemde Nationale Synode van 1618 en 1619, maar ook daarvoor en daarna. De Gereformeerde Kerken hielden in 1893 in Dordrecht hun eerste generale synode. De Gereformeerde Gemeenten vergaderden in de stad in het jubileumjaar 1968.