Charlois vraagt zich af wie volgend slachtoffer zal zijn
Duizenden Rotterdammers hebben vrijdag met een stille tocht afscheid genomen van de deze week omgekomen Muhammed Erdogan. De 18-jarige Turk werd woensdag in de schoenenzaak van zijn vader in de wijk Charlois doodgestoken. „Wie is het volgende slachtoffer?” staat er op een briefje dat op het neergelaten rolluik van de winkel is geplakt.
Erdogan is niet de enige die de laatste tijd het leven liet bij zinloos geweld in Charlois. Begin dit jaar werd een juwelier, enkele honderden meters van de zaak van de familie Erdogan, beroofd en met een bijl vermoord. De 13-jarige Sedar Soares werd doodgeschoten bij metrostation Slinge toen hij met vriendjes sneeuwballen naar voorbijgaande auto’s gooide.
De massaal bezochte mars verliep ingetogen, maar veel bewoners zijn woedend over het geweld in de wijk. ”We zijn het zat!” en ”Geen moorden meer!”, stond op borden die deelnemers aan de stille tocht omhooghielden.
„Is het niet tijd dit een halt toe te roepen?” vroeg Hasan Tekten namens de familie van Erdogan. Hij zei te hopen dat iedere Rotterdammer van de moord op de jonge student leert. „We kunnen niet alleen politiemaatregelen treffen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De Turkse gemeenschap is daartoe bereid. We leven allen in dezelfde boot en moeten samen leren varen.”
De buurtbewoners drukten hun solidariteit uit door een Turkse en een Nederlandse vlag te dragen. Ze droegen ook een groot spandoek met de tekst ”Allochtonen en autochtonen, we zijn allemaal Rotterdammers. Samen staan we sterk”. In de massa liepen wethouder Sj. van der Tak (Sociale Zaken) en het Turkse Tweede-Kamerlid Nebahat Albayrak mee.
„We hopen dat dit een keerpunt wordt”, zei het Turkse gemeenteraadslid Alaattin Erdal (CDA). „Nederland moet inzien dat het door de normvervaging jonge mensen kwijtraakt. Zolang we niet investeren in verbeteringen zullen er meer slachtoffers vallen.”
Het lichaam van Muhammed Erdogan wordt vandaag naar Turkije gevlogen en daar begraven. De dader van de moord is nog voortvluchtig. De politie tast in het duister over zijn identiteit, maar de buurt gaat ervan uit dat het om een drugsverslaafde gaat. Charlois, dat 160 nationaliteiten telt, heeft veel last van drugsoverlast en criminaliteit.
Deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst noemt de steekpartij „extra wrang”, omdat deelgemeente en politie juist deze maand maatregelen invoeren om de veiligheid te vergroten. Op de hoek van de straat waar Erdogan werd vermoord, komt een politiepost van 25 man, particuliere beveiliging is in aantocht en de ondernemers krijgen een pot van 150.000 euro om daar zelf initiatieven uit te betalen.
Veel buurtbewoners hebben het vertrouwen in politie en gemeente verloren. „Alles wat ze doen is gedogen en praten”, zegt winkelier Kees Kruijf. „De overheid moet het zwaard hanteren. Die gasten aanpakken, heropvoeden en laten werken.”