Economie

’Argentijnse bankpresident weg’

De president van de centrale bank van Argentinië, Roque Maccarone, zou zijn opgestapt. Volgens het Argentijnse televisiestation Todo Noticias van donderdag heeft hij ruzie met de nieuwe Argentijnse regering. Het nieuws is niet officiëel bevestigd.

DPA/ANP
17 January 2002 16:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Maccarone zou er tevergeefs op hebben aangedrongen schulden van 100.000 dollar of meer tegen een koers van 1,70 peso per dollar om te zetten. De regering wil vasthouden aan de vaste wisselkoers van 1,40 peso voor een dollar. Die koers is nadeliger voor banken, maar werkt in het voordeel van mensen die in dollars uitstaande schulden hebben.

Schulden onder de 100.000 dollar, zoals de meeste hypothecaire leningen, zijn tegen een koers van een op een omgewisseld. Veel, vooral middelgrote bedrijven, gaan direct failliet als ze hun schulden moeten omwisselen tegen reëlere koersen. Een dollar kostte woensdag op de vrije markt bijna 2 peso. President Duhalde probeert bovendien nieuwe volksopstanden te voorkomen door de koers van 1,40 te handhaven.

Die koers geldt niet voor luxegoederen maar wordt gehanteerd voor exportproducten, de meest noodzakelijke importgoederen en kapitaaltransacties. Maar toepassing van deze officiële koers, die volgens de president slechts een paar maanden zal gelden, heeft weer de woede gewekt bij veel bankiers.

Ook het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, is tegen een duaal stelsel. Hantering van twee koersen bevordert volgens het IMF corruptie en belemmert de economische groei. Een delegatie van het fonds is momenteel in Buenos Aires om te kijken hoe het verder moet met het Zuid-Amerikaanse land, dat met een schuldenlast van 141 miljard dollar en een al vier jaar durende recessie zo goed als bankroet is. Als blijk van vertrouwen gaf het IMF woensdag Argentinië een jaar uitstel voor het terugbetalen van een noodkrediet van 933 miljard dollar.

Maccarone’s opvolger wordt volgens bronnen binnen de centrale bank Mario Blejer, die tientallen jaren bij het IMF heeft gewerkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer