Binnenland

FNV-acties in deel openbaar vervoer

Reizigers moeten er de komende tijd rekening mee houden dat trein, tram, metro of bus niet altijd rijdt.

ANP
3 October 2003 12:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Vooral op zaterdag 11 oktober ligt een groot deel van de dag het openbaar vervoer stil uit protest tegen het kabinetsbeleid. Dan legt onder meer een belangrijk deel van de treinmachinisten, conducteurs, verkeersleiding en het onderhoudspersoneel bij de Nederlandse Spoorwegen het werk neer.

„De werknemers zitten er natuurlijk helemaal niet op te wachten het publiek weer de dupe te laten worden van acties bij de NS. Daarom hebben we heel bewust voor een zaterdag gekozen om deze keer niet de forenzen te treffen”, aldus bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten donderdag.

De landelijke FNV-actie in het openbaar vervoer duurt op 11 oktober van 04.30 uur tot 12.00 uur. „Voordat de treinen dan weer op tijd rijden, zal het wel 14.00 of 15.00 uur zijn”, aldus Van den Berg. De streekbussen en het stadsvervoer, in onder meer Nijmegen en Groningen, komen volgens de FNV sneller op gang.

Maandag beginnen de eerste plaatselijke acties bij het stadsvervoer in Utrecht. Werknemers van het gemeentelijk vervoersbedrijf GVU leggen dan van 11.00 tot 14.00 uur hun werk neer. De ambtenarenvakbond Abvakabo FNV organiseert tegelijkertijd voor de chauffeurs en conducteurs een manifestatie op het Stadhuisplein in de domstad. Later in de week komen ook het stadsvervoer in Rotterdam en Amsterdam aan de beurt.

Later komt ook het stadsvervoer in Rotterdam en Amsterdam aan de beurt. Op woensdag staken werknemers van de Rotterdamse RET van 11.00 tot 14.00 uur. Hun collega’s van het GVB in Amsterdam leggen vrijdag in de ochtendspits tot 09.30 uur het werk neer.

Sinds woensdag houdt de FNV estafetteacties door het hele het land tegen de bezuinigingen van het kabinet. Daarmee wil de vakbeweging Nederlanders bewust maken van de gevolgen van onder meer de kabinetsingrepen in de WAO, WW, het vroegpensioen en het ziekenfonds.

De acties in het openbaar vervoer maken onderdeel uit van de estafettereeks, waarmee de FNV druk probeert uit te oefenen op het kabinet om de geplande ingrepen te verzachten. „Het was een lastige afweging of wij in het openbaar vervoer wel mee moeten doen, maar we kunnen het onszelf niet permitteren niets te doen”, stelde Van den Berg. Volgens FNV Bondgenoten raakt het kabinetsbeleid de werknemers in het openbaar vervoer namelijk ook direct.

Zo wijst onderhandelaar R. van Baden van FNV Bondgenoten erop dat het kabinet tevens bezig is met bezuinigingen door te voeren in het streekvervoer, waardoor er buslijnen en dus ook banen geschrapt gaan worden. Verder stelt zijn collega Van den Berg dat bij de NS een sociaal plan voor een reorganisatie, waarbij 1200 banen verdwijnen, op losse schroeven staat door de kabinetsplannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer