Kerk & religie

Inbreken onder kerktijd in Uddel

UDDEL – Zondagavond in Uddel. Terwijl de drie plaatselijke kerken vol zitten, slaan inbrekers hun slag. Een herkenbaar verschijnsel, volgens politiewoordvoerder Henk Kremer. „Inbrekers zijn slim.”

16 January 2013 11:59Gewijzigd op 15 November 2020 01:21
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

„Het idee dat er een vreemde in je huis is geweest, dat is niet fijn”, zegt L. Vos (77) van de Garderenseweg in Uddel. „Er mogen best vreemden in mijn huis komen, maar dan wel graag als ik thuis ben.” Vos is redelijk nuchter over de inbraak zondag in zijn woning, maar zijn vrouw heeft het er een stuk moeilijker mee. „Ze vroeg zich net nog af: Hoe moet dat nu aanstaande zondag, kunnen we dan wel naar de kerk?”

Het echtpaar Vos trof zondagavond na de kerkdienst in de hersteld hervormde gemeente van Elspeet een ravage aan in hun woning. Hoewel de buitendeur met drie sloten was afgesloten, zagen inbrekers toch kans de deur met een koevoet te openen. „Hele stukken uit het kozijn waren verdwenen, zo grof zijn ze tekeergegaan.”

Het echtpaar mist vooral veel sieraden. Ringen, parels, horloges en armbanden. Ook de reservesleutel van de auto was verdwenen. Vos moet de sloten van zijn huis en zijn auto vervangen. „Deze inbraak blijft ons voorlopig wel achtervolgen.”

Politiewoordvoerder Kremer herkent de problematiek. „Je kunt je huis nog zo goed afsluiten, als inbrekers binnen willen komen, komen ze heus wel binnen. Je moet het hun alleen zo moeilijk mogelijk maken.”

Voorkomen is beter dan genezen, zegt Kremer. „Wij als politie doen heus wel ons best om de inbraak op te lossen. Maar inbrekers gaan met hun tijd mee en zorgen er door het dragen van handschoenen voor dat ze geen vingerafdrukken achterlaten.” Tegenwoordig kijkt de politie ook of de dader DNA-sporen heeft achtergelaten. Als dat het geval is, belanden de gegevens in een grote databank. „Maar dan moet er wel eerst iemand gepakt worden voordat er een match is.”

Voorkomen is dus beter, vindt Kremer. „Milieubewust en zuinig zijn is prima, maar het is geen goed idee om het huis donker achter te laten als mensen bijvoorbeeld naar de kerk gaan.” Laat een paar lampjes branden, is het advies. „Het liefst een lamp die bij beweging gaat branden. Dat valt op bij buurtgenoten.”

Inbrekers hebben een hekel aan de drie l’s, legt Kremer uit. „Licht, lawaai en lang werk.” Voor lawaai kunnen mensen zorgen door een alarmsysteem aan te leggen. Dat kost echter vaak veel geld, beseft de agent.

Gecertificeerd hang- en sluitwerk voldoet ook vaak. Dat zorgt namelijk voor de derde l: dat de inbrekers lang werk hebben om binnen te komen. Want ondanks alle voorlichting komen agenten het toch nog vaak tegen dat mensen de sleutel van hun huis op een ‘geheime’ plek leggen. „Die plek is helemaal niet geheim, zeker niet voor inbrekers. Die hebben de sleutel in een mum van tijd gevonden en komen zo gemakkelijk en snel binnen.

Een andere gemakkelijke toegang is een openstaand bovenraampje. Als alle ramen dichtzitten en er voor het bovenraampje bijvoorbeeld een ijzeren staaf is aangebracht, denkt een inbreker „Dat is mij te veel werk, ik ga wel naar een volgend huis.””

Als de inbraken onder kerktijd toenemen, zou het volgens de politiewoordvoerder een goed idee zijn om mensen die niet naar de kerk gaan bijvoorbeeld te vragen hun hond onder kerktijd uit te laten. „Hoe meer ogen in een wijk, hoe beter.”

Zeker in een dorp waar de sociale controle groot is, reageren buurtbewoners arg­wanend als ze een onbekende auto langzaam voorbij zien komen, waarbij de inzittenden overal naar binnen gluren. „Als je dat ziet, kan een melding bij de politie geen kwaad”, zegt Kremer. „Wij kunnen niet overal tegelijk zijn, en door zo’n melding kunnen wij de surveillanceauto gericht ergens heen sturen.”

De vraag is of een site als kerktijden.nl het inbrekers makkelijker maakt om onder kerktijd in te breken. „Een beetje inbreker weet toch wel wanneer er kerk is, die heeft daar zo’n site niet voor nodig”, zegt Kremer. „Grotere boosdoeners zijn de sociale media. Daarop lezen inbrekers wanneer iemand op vakantie gaat of een weekend thuis is. Met behulp van Google komen ze achter het adres en kunnen ze een poging wagen.”

politie.nl/onderwerpen/woning­inbraak.html

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer