Politiek

Waardering in Kamer voor besluit SGP

DEN HAAG – De Kamer is positief gestemd over het besluit van het SGP-hoofdbestuur om het algemeen reglement van de partij zo aan te passen dat het geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie voor kieslijsten.

Redactie politiek
15 January 2013 11:24Gewijzigd op 15 November 2020 01:19
SGP-partijvoorzitter Van Leeuwen en fractievoorzitter Van der Staaij tijdens de persconferentie in Rotterdam. Foto ANP
SGP-partijvoorzitter Van Leeuwen en fractievoorzitter Van der Staaij tijdens de persconferentie in Rotterdam. Foto ANP

VVD-Kamerlid Taverne heeft „met belangstelling” kennis­genomen van het SGP-besluit. „Dit is een belangrijke en juiste eerste stap.” De uitspraak van de Hoge Raad is nu „in elk geval naar de letter uitgevoerd.”

In de toekomst moet blijken of „dat geen dode letter is”, meent hij. „We zullen zien of de SGP ook handelt naar de geest van de uitspraak, dat vrouwen ook echt op een lijst kunnen komen.”

Van Tongeren (GroenLinks) is „blij dat de SGP nu eindelijk min of meer de uitspraak van de Hoge Raad heeft gehonoreerd. Maar er zit wel een dubbele bodem in het besluit. De letter van de wet wordt wel nageleefd, maar niet de geest.”

PvdA’er Heijnen spreekt „vanuit het perspectief van de SGP” over een „te waarderen stap” van het SGP-hoofdbestuur. „Ik realiseer me dat dit voor de christenbroeders heel veel moed en inspanning heeft gevergd.” Vanuit de rest van de samenleving zal het besluit nog op zijn effecten moeten worden beoordeeld, stelt Heijnen. „Daarover verwacht ik nu advies van de minister. Het woord is aan hem. En wellicht daarna nog aan de Kamer.”

D66’er Schouw is positief over de „belangrijke stap” die de SGP heeft gezet. „De formele weg is nu geopend om vrouwen op de lijst te zetten. Dat waardeer ik zeer.”

Hij is benieuwd hoe het besluit in de praktijk verder uitpakt. „We weten dat het beginselprogramma niet is veranderd; dat zou ertoe kunnen leiden dat het in theorie wel mogelijk is voor vrouwen om op de lijst te komen, maar dat het in de praktijk niet zal voorkomen. Zelf denk ik niet dat dat gaat gebeuren. Bij de SGP-jongeren wordt niet meer zo zwaar getild aan het onderscheid tussen man en vrouw. Er zal druk komen vanuit de partij zelf om vrouwen te kandideren.”

Een Kamerdebat over de zaak acht hij niet noodzakelijk.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg denkt „dat de SGP met dit besluit verder kan” en dat de vrouwenkwestie „zo goed is opgelost.” SGP-fractieleider Van der Staaij legde het maandag goed uit, meent ze: „Met het besluit wordt enerzijds recht gedaan aan de uitspraak van de Hoge Raad, zonder dat de SGP hiermee direct haar eigen ideeën over wat zij het beste vindt, aan de kant hoeft te zetten.”

Haar SP-collega Van Raak denkt er net zo over: „Het is een mooie, echt katholieke oplossing: de beginselen –het hart van de partij– blijven zoals ze door de SGP zelf zijn geformuleerd, en de partij respecteert hiermee tevens de uitspraken van het Europees Hof en van de Hoge Raad.” Wat hem betreft, is hiermee de kous af.

Fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie stelt dat er verschil van inzicht bestaat tussen zijn partij en de SGP over het passief kiesrecht voor vrouwen. „Dat moet ook kunnen. Wij hebben altijd gepleit voor de ruimte die de SGP hoort te krijgen om daarin haar eigen keuzes te maken. Ook dit besluit respecteren wij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer