Economie

Scherpere keuring jonge WAO-vrouwen

Jonge vrouwen die met psychische klachten in de WAO zitten, worden strenger aangepakt. Ze worden scherper gekeurd en als ze eenmaal in de WAO zitten, blijven ze voortdurend opgeroepen worden voor periodieke herkeuringen.

Redactie politiek
3 October 2003 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Dat heeft minister De Geus van Sociale Zaken donderdag bekendgemaakt. Volgens hem is de instroom van jonge vrouwen in de WAO veel te groot. Zo zitten er in de leeftijd tot 35 jaar maar liefst 2,5 keer zo veel vrouwen dan mannen in de WAO. Psychische klachten spelen daarbij een enorme rol. Maar liefst 40 procent van de vrouwen in de WAO zit er vanwege psychische klachten, bij de mannen ligt dat percentage op 33.

De Geus verwijt de jonge vrouwen dat zij vaak een „te passieve houding” aannemen. Hij wijst erop dat „arbeidsvreugde” juist zou kunnen bijdragen aan hun herstel. Maar dan moet de werkgever wel meewerken. In de WAO-keuring wordt de eis opgenomen dat door werkgever en werknemer samen in het eerste ziektejaar voldoende is gedaan om weer aan de slag te komen. Verder komt er een ”second opinion” boven op de gebruikelijke WAO-keuring.

Met de strengere aanpak van jonge vrouwen loopt De Geus vooruit op het nieuwe WAO-stelsel dat in 2006 moet ingaan. Dat doet hij ook met de maatregel die werkgevers verplicht om zieke werknemers niet één maar twee jaar lang 70 procent van het laatste loon door te betalen, alvorens die werknemers in de WAO terechtkomen. Gisteren rekende de minister voor dat dit bedrijven uiteindelijk geen lastenverzwaring, maar een lastenverlichting van maar liefst 300 miljoen euro oplevert. Tegenover de verplichting staat een verlaging van de boete die bedrijven moeten betalen als er een personeelslid in de WAO verdwijnt.

In de meeste CAO’s is afgesproken dat zieke werknemers meer krijgen dan de wettelijk verplichte 70 procent van het laatstverdiende loon. Het kabinet wil niet dat dat ook voor het tweede ziektejaar gebeurt. Werknemers die in het tweede jaar dat ze ziek zijn toch meer dan 70 procent van hun loon ontvangen, komen niet in aanmerking voor een WAO-keuring. Dat betekent dat hun werkgever hen ook in het jaar erop moet blijven doorbetalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer