Nederlander geeft meer uit aan vlees
ZOETERMEER – Ondanks de economische crisis hebben Nederlanders vorig jaar ruim 40 miljoen euro meer uitgegeven aan vlees en vleesproducten dan in 2011.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) donderdag bekendmaakten.
Alle Nederlanders samen kochten in 2012 voor 2485 miljoen euro aan vlees en vleesproducten. Gemiddeld nam de consumptie met 450 gram af naar 42,1 kilo per hoofd van de bevolking. Deze volgens PVE „minimale” daling werd ruimschoots gecompenseerd door de hogere prijs die vooral voor varkensvlees en rundvlees moest worden betaald.
De hogere vleesprijs is volgens PVE gedeeltelijk te wijten aan de hogere grondstofprijzen: boeren moesten meer betalen voor het voer dat ze hun varkens, koeien en kippen voorschotelen. Daar komt bij dat supermarkten afgelopen jaar minder met vlees hebben gestunt. Ook kozen consumenten vaker voor duurzame –en dus duurdere– producten, verklaart PVE.
De gemiddelde Nederlander at vorig jaar 192 eieren, 4 meer dan in 2011. Hiervan werden er 148 als tafelei geconsumeerd en 44 in verwerkte vorm, bijvoorbeeld in ijs, brood, koek of gebak.
De totale productie van eieren in Nederland liep licht terug, van 10,5 naar 10,2 miljard stuks. Volgens PVE komt dat vooral doordat legkippen niet langer in traditionele kooien mogen worden gehouden.
De productiewaarde van vee, vlees en eieren steeg van 5,6 miljard euro in 2011 naar 6,2 miljard euro in het afgelopen jaar. Het leeuwendeel gaat de grens over. De exportpositie van de Nederlandse vlees- en eiersector blijft volgens PVE „uiterst sterk”, mede dankzij de borgingssystemen voor kwaliteit, voedselveiligheid en diergezondheid, waarmee Nederland internationaal vooroploopt.
De inkomens van boeren ontwikkelden zich verschillend. Bedrijven met zeugen zagen door de hogere prijs die zij voor afgeleverde biggen kregen het saldo sterk verbeteren, van 222 naar 420 euro per zeug. Vleesvarkenshouders leverden door diezelfde hoge biggenprijs en duurder voer in: hun saldo kromp van 79 naar 70 euro per varken.
Vleeskuikenhouders kampten eveneens met de hogere voerprijs. Het saldo daalde van 29 naar 21 eurocent per kuiken. Dat is 3 cent minder dan in 2010.
Leghennenhouders verdienden dankzij de hogere eierprijzen fors meer. Hun saldo steeg van 70 eurocent per kip in 2011 naar 8,50 euro in 2012. In 2010 was het saldo 5,35 euro per kip.