Meelwormen doen het goed als vleesvervanger
Biefstuk op het menu kan zomaar vervangen worden door een portie meelwormeiwit. Voor het milieu zou dat een uitkomst zijn, stelden onderzoekers van de Wageningen Universiteit vast.
De kweek van keverlarven kost minder land en stoot minder broeikasgassen uit dan de productie van vlees van kippen, varkens en runderen. De onderzoekers hebben hun bevindingen onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.
De veeteeltsector gebruikt wereldwijd ongeveer driekwart van het beschikbare landbouwareaal en is verantwoordelijk voor circa 15 procent van de broeikasuitstoot. Verwacht wordt dat de behoefte aan dierlijk eiwit voor de menselijke consumptie tussen nu en 2050 wereldwijd bijna verdubbelt. Daarvoor is onvoldoende landbouwareaal beschikbaar.
De meelwormen springen er echter gunstig uit. Voor de productie van melkeiwit, varkens- en kippeneiwit is ongeveer tweeënhalf keer zo veel land nodig; terwijl de productie van rundvlees zelfs tien keer meer beslag legt op grond.
De Wageningse studie toont aan dat de kweek van meelwormen ook energiezuiniger uitpakt. De onderzoekers beschouwen het daarom als een duurzamer alternatief voor melk of van kippen-, varkens- en rundvlees.