Groen & duurzaamheid

Meelwormen doen het goed als vleesvervanger

Biefstuk op het menu kan zomaar vervangen worden door een portie meelwormeiwit. Voor het milieu zou dat een uitkomst zijn, stelden onderzoekers van de Wageningen Universiteit vast.

Wetenschapsredactie
10 January 2013 08:45Gewijzigd op 15 November 2020 01:14
Foto Wikimedia, Richard Chambers
Foto Wikimedia, Richard Chambers

De kweek van keverlarven kost minder land en stoot minder broeikasgassen uit dan de productie van vlees van kippen, varkens en runderen. De onder­zoekers hebben hun bevindingen onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

De veeteeltsector gebruikt wereldwijd ongeveer driekwart van het beschikbare landbouwareaal en is verantwoordelijk voor circa 15 procent van de broeikas­uitstoot. Verwacht wordt dat de behoefte aan dierlijk eiwit voor de menselijke consumptie tussen nu en 2050 wereldwijd bijna verdubbelt. Daarvoor is onvoldoende landbouwareaal beschikbaar.

De meelwormen springen er echter gunstig uit. Voor de productie van melkeiwit, varkens- en kippeneiwit is ongeveer tweeënhalf keer zo veel land nodig; terwijl de productie van rundvlees zelfs tien keer meer beslag legt op grond.

De Wageningse studie toont aan dat de kweek van meelwormen ook energiezuiniger uitpakt. De onderzoekers beschouwen het daarom als een duurzamer alternatief voor melk of van kippen-, varkens- en rundvlees.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer