Oud-medewerkers ZoG starten concurrent
De hulporganisatie Zending over Grenzen (ZoG) krijgt een concurrent naast zich. Enkele (oud-)medewerkers hebben een stichting opgericht.
Oud-ZoG-directeur H. van den Hoek leidt de nieuwe organisatie, die stichting Mensenkinderen gaat heten. Dat heeft dagblad Trouw donderdagmorgen gemeld. Ook voormalig ZoG-boegbeeld Sipke van der Land is bij de nieuwe stichting betrokken.
De laatste tijd was ZoG steeds in opspraak. Slechts een klein deel van de bijdragen van de 100.000 donateurs in Nederland zou ten goede komen aan de eigenlijke doelstelling: steun aan kindertehuizen en gezinnen in Oost-Europa en de verspreiding van Bijbels en christelijke lectuur in die regio. Daarom kwam het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) op de tocht te staan. Het CBF besloot in mei het keurmerk te handhaven, omdat de reorganisatie zicht bood op adequaat functioneren van de stichting, maar Van den Hoek stapte vorige maand alsnog op.
Ook donateurswerver ds. J. M. G. Sijtsma en diens echtgenote, beiden op dit moment formeel nog in dienst van ZoG, zijn bij Mensenkinderen betrokken. Mevr. Sijtsma, voorlichter bij ZoG, wordt secretaris van de nieuwe stichting. Ze spreekt van een heel nare situatie, „maar het kon echt niet anders. De onduidelijkheid over de besteding van de gelden bij ZoG kun je niet langer voor je geweten verantwoorden. Je bent bij een christelijke organisatie betrokken, en moet zeker weten dat er zuinig met het geld wordt omgesprongen. Sommige mensen hebben hun gift met een klein AOW’tje gespaard.”
Ds. Sijtsma zegt donderdag in Trouw „alle vertrouwen” in ZoG te hebben verloren. Het blijft volgens hem onduidelijk waaraan het geld van de 25.000 kerstpakketten wordt besteed. Volgens ds. Sijtsma voert het hoofdkantoor in Almere financieel wanbeheer.
Ds. Sijtsma was donderdagmorgen niet voor commentaar bereikbaar. Zijn vrouw zegt dat haar man „erg uit z’n doen” is van de ontstane situatie. „Ik denk dat hij niets liever had gedaan dan bij zo’n organisatie als ZoG te blijven werken. Hij heeft er tien jaar gewerkt, was officieel 21 uur in dienst maar werkte 80 uur per week. En dan kom je erachter dat de organisatie een rot fundament heeft. Hij heeft het nooit kunnen geloven.” Ds. Sijtsma heeft per 1 november zijn ontslag genomen.
De huidige ZoG-directeur P. van der Bijl noemt de oprichting van de nieuwe stichting „afschuwelijk. Het is slecht voor Nederland, voor de donateurs, voor het werk in Oost-Europa. Het is heel goed uit te leggen wat er bij ZoG is gebeurd, en dat weten deze medewerkers ook. De dingen waarover ze het hebben, zijn al lang achter de rug. Van de projecten waarvoor ds. Sijtsma fondsen heeft geworven, zijn heel goede rapportages gemaakt. Hij heeft precies de afrekening gezien, zelfs aan mij uitgelegd, en zegt dan aan het eind: Ik weet niet wat er met het geld gebeurd is.”
Van der Bijl voelt zich „achtervolgd door een oude geschiedenis. Ik zie geen nieuwe feiten, er is juist sprake van een heel grote verbetering. Daarvoor wil ik me inzetten, anders was ik zeker niet teruggekomen.”
Van der Bijl keerde 1 mei dit jaar terug bij ZoG als directeur. Eerder werkte hij negen jaar bij ZoG, maar in 2001 vertrok hij daar wegens een verschil van inzicht over het te voeren beleid.
ZoG kampt intussen met flinke problemen. Niet alleen lopen er diverse ontslagprocedures, ook de inkomsten zijn dramatisch teruggelopen: volgens bronnen in Almere met zo’n 60 tot 80 procent.