Ranglijst Christenvervolging 2013, de complete lijst
ERMELO – De christenvervolging neemt wereldwijd toe. Dat gebeurt niet alleen in landen waar christenen een kleine minderheid van de bevolking vormen.

De Ranglijst Christenvervolging laat zien dat christenvervolging niet per definitie het zwaarst is in landen waar christenen slechts een paar procent van de bevolking uitmaken. Kenia, Uganda en Tanzania zijn landen waar het aantal moslims en christenen ongeveer gelijk is of waar christenen zelfs de meerderheid vormen. Toch rukt ook daar de gewelddadige islam op.
De werkwijze is veelal dezelfde: verspreid door het land ontstaan op strategische plaatsen bruggenhoofden, waar radicale moslims hun plek innemen en niets en niemand dulden met een andere denkwijze. Door het opkomen van zulke uitvalsbases komen christenen steeds meer in de verdrukking en wordt het leven hun onmogelijk gemaakt. Ex-moslims die christen worden hebben het in deze landen uitermate zwaar.
China blijft dalen op de ranglijst: van een toptiennotering enkele jaren geleden naar plaats 37 dit jaar. De regering ziet de kerk nog steeds als een politieke beweging, maar huiszoekingen, arrestaties en het in beslag nemen van Bijbels en boeken komen niet op grote schaal meer voor. Volledige vrijheid voor christenen is er niet. Er zitten nog zeker honderd Chinese christenen in de cel.
Wimco Ester van Open Doors legt uit dat de situatie in China verschilt per gebied. „Als je een Oeigoer bent, een moslim in het noordwesten van China, en je wordt christen, dan krijg je het ontzettend zwaar. De gemeenschap verstoot je en de overheid doet er nog een schepje bovenop, want die wil geen onrust. In grote steden in het oosten kun je in relatieve rust lid zijn van een grote kerk, ook als het niet de officiële Drie-Zelf-Kerk is.”
Met uitzondering van Noord-Korea ontstaat er in alle communistische landen een zekere ontspanning tussen de staat en christenen. Laos daalt zes plaatsen, Vietnam verdwijnt uit de top 20 en Cuba komt op de ranglijst niet meer voor.
In het Midden-Oosten en in de landen eromheen is de situatie voor christenen gespannen. Er wonen daar volgens een recent Amerikaans onderzoek 12 miljoen christenen. Dat is het laagste aantal in vergelijking met andere delen van de wereld.
De Arabische lente van 2011 leek aanvankelijk enige verlichting te brengen voor christenen. Dictatoriale regimes werden opzijgezet en de weg leek open te zijn voor meer godsdienstvrijheid. Het machtsvacuüm werd echter vaak opgevuld door islamitische partijen die de landen willen hervormen naar strengere islamitische maatstaven.
Hieronder de Ranglijst Christenvervolging 2013. Tussen haakjes staat de positie van de landen in 2012.
- Noord-Korea (1)
Saudi-Arabië (3)
Afghanistan (2)
Irak (9)
Somalië (4)
Malediven (6)
Mali (-)
Iran (5)
Jemen (8)
Eritrea (11)
Syrië (36)
Sudan (16)
Nigeria (13)
Pakistan (10)
Ethiopië (38)
Oezbekistan (7)
Libië (26)
Laos (12)
Turkmenistan (18)
Qatar (22)
Vietnam (19)
Oman (27)
Mauritanië (14)
Tanzania (-)
Egypte (15)
Verenigde Arabische Emiraten (37)
Brunei (28)
Bhutan (17)
Algerije (23)
Tunesië (35)
India (32)
Birma (33)
Koeweit (30)
Jordanië (40)
Bahrein (46)
Palestijnse gebieden (44)
China (21)
Azerbeidzjan (25)
Marokko (29)
Kenia (-)
Comoren (24)
Maleisië (50)
Djibouti (39)
Tadzjikistan (34)
Indonesië (43)
Colombia (47)
Uganda (-)
Kazachstan (45)
Kirgizië (48)
Niger (-)