Vervolging christenen neemt toe, vooral in Afrika
ERMELO – De vervolging van christenen is in Afrika in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwe Ranglijst Christenvervolging, die Open Doors dinsdag openbaar maakte. Volgens de organisatie, die opkomt voor vervolgde christenen, is de christenvervolging wereldwijd toegenomen.
De toename van christenvervolging in Afrika is een van de grote veranderingen die de ranglijst laat zien. De landen Mali, Tanzania, Kenia, Oeganda en Niger zijn nieuw op de ranglijst. Enkele andere landen, zoals Eritrea, Soedan, Libië en Ethiopië, zijn gestegen op de ranglijst.
Verder is de vervolging van christenen afgenomen in communistische of voormalig communistische landen. Cuba, die op plaats 41 stond, is verdwenen van de ranglijst. China daalde 16 plaatsen naar nummer 37. Ook voormalige Sovjet-staten als Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië krijgen een plek onderaan de lijst.
De christenvervolging in islamitische landen is toegenomen. Acht van deze landen staan in de top-10. In het Midden-Oosten is het geweld jegens christenen toegenomen. „De Arabische Lente is voor christenen een Arabische Winter geworden. Het is niet uit te sluiten dat de wind die is gaan waaien in het Midden-Oosten is overgeslagen naar het zuiden en ook in Afrika fundamentalistische groeperingen heeft geïnspireerd”, verduidelijkt Tjalling Schotanus, directeur van Open Doors.
Grote stijger is Syrië, van plaats 36 in 2012 naar plaats 11. Christenen werden lange tijd gezien als aanhangers van het regime van president Assad en kwamen daardoor onder druk te staan. Daarnaast trokken jihadisten uit omringende landen het afgelopen jaar Syrië binnen met een anti-christelijke agenda, waardoor het leven voor christenen in het land vrijwel onmogelijk werd. Tienduizenden christenen zijn op de vlucht geslagen.
Noord-Korea voert al jaren de ranglijst aan. Alleen al het bezit van een Bijbel kan in Noord-Korea voldoende zijn om te worden geëxecuteerd of met het hele gezin in een strafkamp terecht te komen.
Open Doors hanteert dit jaar een andere onderzoeksmethode voor het samenstellen van de ranglijst. De belangrijke criteria in de vragenlijsten die zijn verstuurd voor de ranglijst, zijn nu de mate van onderdrukking in de persoonlijke levenssfeer, in familieverband, gemeenschap, publieke ruimte en kerk. Verder wordt gekeken hoeveel incidenten er plaatsvinden.
Door de nieuwe onderzoeksmethode is Egypte gedaald van 15 naar 25, terwijl de situatie daar niet is verbeterd. Open Doors weegt nu mee dat de Koptische Kerk in Egypte wel mag bestaan. Schotanus: „Het zijn vooral christenen met een moslimachtergrond die het in Egypte zwaar hebben. Het lijkt erop dat de islamisering in het land gaat toenemen, maar pas in 2013 wordt duidelijk welke gevolgen de invoering van de nieuwe grondwet heeft.”
Wimco Ester van Open Doors laat desgevraagd weten dat de ranglijsten van de afgelopen jaren ook betrouwbaar zijn. De organisatie wil „met een gedegen aanpak haar autoriteit op het gebied van christenvervolging versterken en de complexe situatie in landen in beeld brengen.”