Koninklijk Huis

Ook prinsen werken voor de kost

Werken voor de kost. Dat doen ook de leden van de koninklijke familie. Voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima ligt dat net even anders. Zij krijgen inkomsten uit de staatskas. De andere leden moeten echter zelf in hun levens­onderhoud voorzien. Hoe en waar? Vandaag: de kinderen van koningin Beatrix.

Corine Bruggink
7 January 2013 20:01Gewijzigd op 15 November 2020 01:12
Prins Constantijn, lid van het kabinet Kroes. Foto ANP
Prins Constantijn, lid van het kabinet Kroes. Foto ANP

Naam: prins Constantijn (43)

Opleiding: Prins Constantijn studeert rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en haalt zijn meesterstitel in 1995 in de richting burgerlijk recht. In 2000 volgt hij een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration (Insead) in Fontainebleau, Frankrijk.

Functies in het verleden: Na zijn rechtenstudie loopt prins Constantijn stage bij het kabinet van Eurocommissaris Van den Broek. Daar blijft hij werken tot 1999. Hierna gaat de prins als strategisch beleidsadviseur bij Booz Allen & Hamilton in Londen aan de slag. Ook is hij adviseur Europacommunicatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het Brusselse kantoor van RAND Europe, eerst als beleids­onderzoeker, daarna als hoofd van het Information Policy and Economics Team, en tot slot als hoofd van dit kantoor.

Huidige functies: De prins werkt bij de Europese Commissie. Hij maakt deel uit van de ambtelijke staf van Eurocommissaris Kroes in Brussel. Sinds juli 2012 is hij adjunct-kabinetschef. De prins is een echte Europeaan –„Europa is voor mij de werkelijkheid waarin ik leef en waarin ik werk”– en gelooft net als zijn moeder in een sterk Europa.

Daarnaast heeft Constantijn verschillende maatschappelijke en erefuncties; hij is onder andere voorzitter van het Prins Bernhard Natuurfonds, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en beschermheer van World Press Photo.


Naam: prinses Laurentien (46)

Opleiding: Na de middelbare school studeert Laurentien geschiedenis (Groningen, propedeuse). Hierna volgt ze een studie politieke weten­schappen in Londen. Ook doet de prinses een studie journalistiek. In juli 1991 haalt ze haar Master of Journalism (VS).

Functies in het verleden: Na haar studies werkt de prinses een klein jaar bij de Amerikaanse nieuwszender CNN in Atlanta. In mei 1992 verhuist ze naar Brussel, waar ze bij het Belmont European Policy Centre en later bij sigarettenfabrikant Philip Morris aan de slag gaat. In 1997 wordt Laurentien plaatsvervangend directeur van een pr-bureau en in 2000 versterkt ze de directie van de Brusselse vestiging van Adamson BSMG Worldwide.

Huidige functies: Naast representatieve taken als lid van het Koninklijk Huis heeft prinses Laurentien haar eigen werkzaamheden. Sinds mei 2003 werkt ze als zelfstandig communicatieadviseur in Brussel. Vanaf juni 2008 is de prinses werkzaam als ”fellow” bij de European Climate Foundation.

Prinses Laurentien is verder actief voor het WWF (Wereld Natuur Fonds). Per 1 november 2012 is de prinses benoemd tot president van Fauna & Flora International, een internationale natuurbeschermingsorganisatie.

Prinses Laurentien heeft sinds 2001 speciale aandacht voor de bevordering van alfabetisering. In mei 2004 werd op haar initiatief de Stichting Lezen en Schrijven opgericht, waarvan de prinses bestuursvoorzitter is. In 2009 is Laurentien benoemd als speciaal gezant geletterdheid voor de Unesco. Sinds 2011 is ze voorzitter van de High Level Group on Literacy van de Europese Commissie.


Naam: prinses Mabel (44)

Opleiding: Mabel studeert economie en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze loopt stage bij de Verenigde Naties, Shell, het ministerie van Buitenlandse Zaken en ABN AMRO, en studeert cum laude af.

Functies in het verleden: Tijdens haar studie toont Mabel interesse in mensenrechtensituaties wereldwijd. Na haar studie krijgt ze een baan bij de Verenigde Naties in New York. Daar specialiseert ze zich in de Balkan en is zij betrokken bij diplomatiek werk in de regio.

Van 1994 tot 1997 werkt Mabel voor de stichting European Action Council for Peace in the Balkans, waarvan zij medeoprichter is. De European Action is een organisatie die zich inzet voor vrede, democratie en stabiliteit op de Balkan.

In 1997 wordt Mabel directeur van het Open Society Institute in Brussel, een stichtingennetwerk van de Amerikaanse filantroop George Soros dat bijdraagt aan het bevorderen van democratie, mensenrechten en het bestrijden van aids.

Van juli 2008 tot mei 2012 is ze directeur van The Elders, een ”club van wijzen” in 2007 opgericht door Nelson Mandela, waarin verder onder anderen zitting hebben Desmond Tutu (voorzitter), Kofi Annan en Jimmy Carter. Na het skiongeval van prins Friso trekt Mabel zich terug.

Huidige functies: Mabel werkt op de Engelse vestiging van het Open Society Institute in Londen, waar ze op dit moment international advocacy director is. In deze functie coördineert ze de internationale ”advocacy”-activiteiten gericht op beleidsverandering; zowel langetermijnstrategie en financiën als kortetermijnmaatregelen, onder meer voor Birma.


Naam: prins Friso (44)

Opleiding: Na de middelbare school kiest prins Friso voor de studie mechanical engineering (VS). Daarnaast volgt hij van 1988 tot 1994 de studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft, waar hij zijn ingenieurstitel haalt. Tegelijkertijd studeert hij bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij in 1995 zijn doctoraalexamen aflegt.

Functies in het verleden: Friso werkt vanaf 1995 bij McKinsey & Company in Amsterdam, maar in 1996 stopt hij bij dit bedrijf om in Frankrijk een postdoctorale opleiding tot Master of Business Administration (MBA) aan het Insead te gaan volgen.

Na deze studie krijgt hij in 1998 een benoeming bij de zakenbank Goldman Sachs International in Londen, waar hij in april 2003 ontslag neemt. Per 1 maart 2004 wordt hij parttimemededirecteur van TNO Space te Delft.

In oktober 2006 wordt Friso managing director bij de firma Wolfensohn & Company in Londen, waar hij zich vooral bezighoudt met de implementatie van schone energie.

Friso is erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Daarnaast heeft de prins ook enkele commissariaten in verschillende bedrijven en organisaties, zoals Telenet.

In 2011 neemt Friso de taken van de financieel directeur bij Urenco over. Hij treedt op 1 januari van dat jaar in dienst op het hoofdkantoor van Urenco in het Verenigd Koninkrijk.

Nu: Op 11 oktober 2012 heeft zijn familie het ontslag van Friso ingediend bij Urenco. Sinds een skiongeval op 17 februari 2012 in Oostenrijk verkeert de prins in coma; hij heeft een zware hersenbeschadiging.

Dit is de eerste aflevering van een drie­delige serie. Op 21 januari deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer