Binnenland

Veel meer vuurwerkslachtoffers onder het mes

UTRECHT – Plastisch chirurgen hebben dit jaar rond de jaarwisseling heel wat meer vuurwerkslachtoffers geopereerd dan vorig jaar.

Binnenlandredactie
4 January 2013 12:52Gewijzigd op 15 November 2020 01:09
Foto ANP
Foto ANP

Het gaat om 43 mensen met ernstig letsel aan handen en gezicht en om mensen met brandwonden. Het aantal kan nog oplopen, omdat er nog steeds vuurwerk afgestoken wordt. Vorig jaar zagen de plastisch chirurgen 25 ernstig gewonde slachtoffers rond de jaarwisseling.

Net als vorig jaar waren alle slachtoffers die de plastisch chirurgen behandelden man; 45 procent is jonger dan 18 jaar en 64 procent raakte gewond door illegaal vuurwerk.

„Maar ook legaal vuurwerk is gevaarlijk”, benadrukt Annekatrien van de Kar van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). „Het gaat dan om rotjes of vuurpijlen die in de hand ontploffen en om vuurwerk dat niet op de juiste manier wordt afgestoken. Ook gaan mensen soms kijken bij vuurwerk dat wel is afgestoken maar nog niet ontploft, waarop het alsnog de lucht in gaat.”

De ontploffing zelf duurt een fractie van een seconde, stelt de NVPC, maar de slachtoffers dragen de gevolgen jarenlang mee. Vaak houden mensen littekens over aan gezicht en handen. Mensen die gewond zijn geraakt aan hun handen, kunnen hierdoor arbeidsongeschikt worden. „Zo’n 80 procent van de slachtoffers is voor zijn werk voornamelijk afhankelijk van zijn handen”, stelt Van de Kar.

Herman Bolhaar, topman bij het openbaar ministerie, is tevreden over het lik-op-stukbeleid dat het OM toepast voor delicten die zijn begaan tijdens de viering van oud en nieuw. Hij zei dat vrijdag in een gesprek met NRC Handelsblad.

De vijftien supersnelrechtzaken van de afgelopen dagen zijn maar een gedeelte van het OM-beleid, stelt Bolhaar. „Ongeveer honderd zaken zijn direct door het OM zelf afgedaan met bijvoorbeeld een taakstraf of een geldboete. En 86 gevallen gaan naar een van de speciale snelrechtzittingen in het kader van de jaarwisseling. Ik vind dat voorlopig een goede score.”

Harde knallen waren bij de afgelopen jaarwisseling de grootste vuurwerkergernis. Dat blijkt uit een inventarisatie van de klachten van het internetmeldpunt vuurwerkoverlast, dat in het leven werd geroepen door lokale GroenLinksfracties. Van de in totaal 81.212 meldingen gaat 40 procent over overlast van vuurwerkbommen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer