Opinie

Als tolerantie wordt gevraagd moet ook tolerantie worden betracht (richting de paus)

Daar waar tolerantie wordt gevraagd moet er ook tolerantie worden betracht, reageert Pieter Moens na ophef over uitspraken van de paus (RD 22-12).

2 January 2013 20:02Gewijzigd op 15 November 2020 01:07
„De paus uit zeer terecht zijn grote zorg over de toekomst van de kinderen, het welbevinden van de toekomstige generatie. Dit warme pleidooi voor het traditionele gezin en de zorg voor het kind verdient een bloemetje en ook onze steun.” Foto: de paus tijd
„De paus uit zeer terecht zijn grote zorg over de toekomst van de kinderen, het welbevinden van de toekomstige generatie. Dit warme pleidooi voor het traditionele gezin en de zorg voor het kind verdient een bloemetje en ook onze steun.” Foto: de paus tijd

De ophef over de toespraak van de paus zegt meer over de homolobby dan over de Rooms-Katholieke Kerk (RKK). Nadat de paus zijn traditionele kersttoespraak uitsprak, ontstond er veel onrust, met name vanwege het vermeende anti­homostandpunt.

Het standpunt van de RKK over het gezin, het huwelijk en seksualiteit is niet veranderd. De paus zegt dus in zijn toespraak niets anders dan positieve dingen over het heteroseksuele gezin.

Het is zeer te waarderen dat de paus zich positief uitlaat over het traditionele gezin. Hij laat zich niet intimideren door de wereldwijde druk vanuit homo-organisaties.

De paus uit zeer terecht zijn grote zorg over de toekomst van de kinderen, het welbevinden van de toekomstige generatie. Dit warme pleidooi voor het traditionele gezin en de zorg voor het kind verdient een bloemetje en ook onze steun.

Dat er zo’n ophef ontstaat, dat de media er gretig op duiken, legt het zenuwachtige gedrag van de media, het COC en de homolobby bloot. Wie de woorden van de paus analyseert, treft geen enkele uitspraak aan over het thema homoseksualiteit. Hij gaat in op de bedreigingen van het huwelijk door echtscheiding en doet een paar filosofische uitspraken over de aard van seksualiteit, die volgens hem verankerd ligt in de schepping. Desondanks wordt zijn toespraak bestempeld als liefdeloos.

Het is van belang om goed te doorzien wat hier gebeurt. Zodra de paus in een positief betoog over het gezin niet nadrukkelijk zijn steun geeft aan homorelaties, wordt dat onmiddellijk uitgelegd als het omgekeerde. Media trekken kort door de bocht hun conclusies met koppen zoals: ”Paus: Homohuwelijk is fout” (Daily Beast), ”Kerst, het juiste moment om homo’s te beledigen” (News.com) of zelfs: ”De weerzinwekkende kerstboodschap van de paus” (Salon).

Vervolgens wakkeren homo-organisaties dat vuurtje aan door hun „verbijstering” uit te spreken. Als reactie daarop keren allerlei mensen hun kerk de rug toe door zich te laten ontdopen, zonder dat ze ook maar een letter van de uitspraken van de paus gelezen hebben.

Afgezien van deze grillige gang van zaken, waar media een belangrijke rol in spelen, roept dit bij mij de centrale vraag op: mag ieder nog een eigen visie hebben op homoseksualiteit en homoseksuele relaties?

Als we de Nederlandse pluriforme samenleving levensvatbaar willen houden, zal ook anderen de ruimte gegeven moeten worden om een minderheidsstandpunt in te nemen en dienen we een andere mening te respecteren. Deze houding mis ik bij het COC.

Met de reactie van het COC wordt de verborgen agenda openbaar gemaakt: Waag het niet om een andere mening te hebben of je krijgt de media en de hele homolobby over je heen. De politiek moet ook direct in actie komen, vindt het COC: minister Timmermans moet de ambassadeur van de paus om opheldering vragen.

Hoezo vrijheid van menings­uiting? Waarom reageert het COC als door een wesp gestoken? Ook het COC zal zich toch zo langzamerhand gaan realiseren dat homoseksuelen een minderheid zijn én blijven. Waarom dan zo’n ophef? Zou deze houding van het COC en andere dergelijke lobbyorganisaties nu werkelijk de positie van homo’s verbeteren? Doet de ontstane ophef recht aan de noodzakelijke dialoog in een pluriforme samenleving of wordt andersdenkenden hiermee de mond gesnoerd?

En wat te denken van de christelijke homoseksuelen? Zouden die zich vertegenwoordigd voelen door deze ophef? Ik denk dat veel christelijke homoseksuelen instemmen met wat de paus zegt en zij zich helemaal niet gekwetst voelen. Geen van de Bijbelgetrouwe homoseksuelen wil zich buiten het kader van de Bijbel begeven. Juist deze groep zoekt naar antwoorden in de Bijbel over de invulling en het doel van hun leven. In lijn met Jezus’ eigen woorden wordt wel de zondige praktijk afgewezen, maar niet de persoon.

De christenhomo is daar, net als ieder ander christen, verwonderd over: Jezus wees niet een mens als persoon af, Hij was juist met innerlijke ontferming bewogen. Dát was liefdevol. Dat is ook anno 2012 een boodschap met perspectief voor homoseksuelen die willen leven overeenkomstig de Bijbel.

Jammer dat de toespraak van de paus zo veel ophef veroorzaakt. Dat komt niet door de toespraak, die bevatte niets nieuws. Echter, daar waar tolerantie wordt gevraagd moet er ook tolerantie worden betracht.

De auteur is adviseur en beleidsmedewerker identiteit bij de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer