Hoge eisen, milde straffen rond jaarwisseling
DEN HAAG (ANP) – In de eerste supersnelrechtzaken heeft de politierechter in Den Haag fors lagere straffen opgelegd voor bedreigingen en mishandelingen tijdens oud en nieuw dan waar het Openbaar Ministerie (OM) om had gevraagd. De rechter zei, zonder iets af te doen aan de ernst van het geweld, oudejaarsnacht wat hem betreft een nacht als andere uitgaansnachten is en dat alleen dit niet tot een hogere straf mag leiden. Ook hield de rechter rekening met persoonlijke omstandigheden van de daders.
Vier mannen moesten zich woensdag melden bij de politierechter voor de behandeling van hun zogenoemde supersnelrechtzaken. Het supersnelrecht houdt in dat verdachten binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter komen. Het OM treedt in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling strenger op, door hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen te eisen. Ook vragen de aanklagers hogere straffen voor geweld tegen hulpverleners.
„Er wordt tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken, er wordt alcohol genuttigd en er worden brandjes gesticht. Hulpverleners moeten onder die omstandigheden hun werk goed kunnen doen”, motiveerde het OM de hogere strafeisen woensdag. Zo vroeg de aanklager 8 weken cel, waarvan 2 weken voorwaardelijk, voor een 26-jarige Hagenaar die een agent een klap verkocht. De dader werkt zelf als beveiliger. Maar de rechter kwam tot een werkstraf van 40 uur en een schadevergoeding omdat de man geen gewelddadig verleden heeft. Wel noemde hij het treurig dat juist een beveiliger over de schreef ging.
Ook een Hagenaar die agenten bedreigde en een groep zou hebben opgeruid, kwam er met een veel lichtere straf af dan waar justitie om had gevraagd. De officier van justitie vroeg om 4 weken celstraf waarvan een week voorwaardelijk, het werd een werkstraf van 50 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Wel moet een aantal daders de volgende oud en nieuw verplicht thuis doorbrengen.
Het is nog niet duidelijk of het OM in beroep gaat tegen de uitspraken. „Als het om de opgelegde straffen gaat, dan hadden we dat graag anders gezien”, zei een woordvoerder.
Ook donderdag vinden nog diverse supersnelrechtzittingen plaats. Overigens niet in Amsterdam. Daar liet justitie weten dat in de zaken, die mogelijk geschikt waren, er nog meer onderzoek moet plaatsvinden.