Kerk & religie

Keerzijde openheid China: voorbereid blijven op vervolging

BEIJING – In november 2012 trad in China de nieuwe top van de Communistische Partij aan. Pastor Jian (niet zijn echte naam) heeft het geweten. Hij leidt al zo’n twintig jaar een huisgemeente in een stad in het zuidoosten van China. „Wanneer er iets belangrijks gebeurt merk je dat China nog altijd niet vrij is en dat de staat er alles aan doet de bevolking onder de duim te houden.”

Kerkredactie
28 December 2012 20:32Gewijzigd op 15 November 2020 01:03
Een Chinese christen. In China is de vervolging de laatste decennia subtieler geworden. Foto Open Doors
Een Chinese christen. In China is de vervolging de laatste decennia subtieler geworden. Foto Open Doors

China verandert in hoog tempo, schrijft Open Doors. Het gaat goed met de economie en in veel opzichten heeft de staat de teugels laten vieren. Pastor Jian heeft de overgang van zware vervolging naar structurele controle meegemaakt. „Er is meer openheid in China. Maar of dat nu zo positief is, valt nog maar te bezien. Een beetje vervolging is niet slecht voor een kerk. Geld lijkt de nieuwe god te zijn geworden van de Chinezen. Het lijkt hen weg te trekken van God.”

Rijkdom in de wereld

Onder de zware vervolging in de jaren ’60 en ’70 waren christenen vol toewijding, herinnert Jian zich. „Sommigen hadden geen Bijbel en schreven hele stukken over. Daardoor was hun Bijbelkennis enorm. Tegenwoordig is dat anders. Door de openheid in China en de groeiende economie wordt er in sommige gemeenten gepredikt dat het goed is op aarde veel rijkdom te hebben. Er wordt maar weinig gezegd over het leiden van een heilig leven voor God, laat staan dat het lijden van de Here Jezus uitgebreid aan bod komt.”

Jian zat zelf in de jaren ’90 in de gevangenis. „Ze hebben me gemarteld nadat ze er achter kwamen dat ik het papier waarop ik naar mijn vrouw mocht schrijven, gebruikte om Bijbelteksten op te schrijven die ik vervolgens aan medegevangenen liet lezen. Door de genade van God heb ik die tijd doorstaan en kon ik zelfs in de gevangenis getuigen.”

Controle blijft

Vervolging van christenen in China heeft andere vormen aangenomen. Er zitten nog 100 christenen lange celstraffen uit, maar dat aantal is veel lager dan tientallen jaren geleden. De vervolging is subtieler geworden. Jians gemeente wordt nog regelmatig bezocht door ambtenaren. „Voorafgaand aan grote evenementen komt er altijd iemand langs om ons te waarschuwen vooral geen gekke dingen te doen. De staat wil de controle houden. Vorig jaar was er in onze stad ook een groot evenement. Toen werd er gezegd dat we te hard zongen. Ik ben toen ook nog urenlang op het politiebureau ondervraagd.” Jian voegt er nuchter aan toe: „Je leert er mee omgaan.”

Voorzichtig over toekomst

China daalde in de afgelopen jaren vanuit de top-10 en staat nu op plek 21 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Er is sprake van vooruitgang, maar op de vraag hoe Jian denkt dat de toekomst voor de Kerk in China eruitziet, antwoordt hij voorzichtig. „In China weet je het echt nooit. Je moet voorbereid blijven op vervolging en altijd klaarstaan om de gevangenis in te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer